Trend Járvány idején a virtuális valóság segíti a robotikai tanácsadók munkáját

Járvány idején a virtuális valóság segíti a robotikai tanácsadók munkáját

autopro.hu/V.M. | 2020.04.24 04:23

Járvány idején a virtuális valóság segíti a robotikai tanácsadók munkáját

Fotó: Avatour

A koronavírus-járvány a robotikai tanácsadók munkáját is megnehezíti. A le nem állt üzemekben az ott dolgozókon kívül csak nagyon keveseket engednek be, aminek következtében sokszor az automatizálási szakértők sem léphetnek be a létesítményekbe. Az új helyzetben a virtuális valóság (VR) szolgál megoldással.

Ahhoz, hogy a robottechnológiai tanácsadók megfelelően végezhessék munkájukat, partnereik telephelyeit gyakran személyesen is fel kell keresniük. Mivel azonban erre most nincs lehetőségük, sok vállalat alternatív megoldásokat keres, melyek egyike a robotikai és automatizálási tanácsadással foglalkozó Gain & Co dán cég is. A tanácsadók elkezdtek otthonról, VR szemüvegek segítségével dolgozni. A szemüveg az adott gyár egyik dolgozója által hordozott 360 fokos látómezőt biztosító kamera képét vetíti eléjük.

A szakértőknek alaposan fel kell mérniük az automatizálni kívánt helyszínt, nem elég csupán a már beépített gépek ismerete. Mikkel Viager, a Gain & Co egyik robotikai mérnöke és tanácsadója kifejtette, megszokott, hogy partnereik figyelmen kívül hagynak jelentős robotizálási potenciállal rendelkező területeket, ezért olyan területeket is meg kell vizsgálniuk, amiket amúgy nem mutatnának meg nekik. Ez azonban nem lehetséges a szokványos videohívásokkal, ugyanis 360 fokos felvételekre van szükségük.

Új fejlesztés orvosol egy régi problémát

Habár a virtuális valóság nem új találmány, a technológia ilyen célú felhasználása mégsem tudott elterjedni a túl alacsony sebességű adatátvitel miatt. A dán cég azonban egy olyan rendszert használ, mely megfelel az általuk támasztott magas követelményeknek. Ez a rendszer az ezidáig egyedülállónak számító Avatour, melyet a Nokia korábbi alkalmazottai által 2018-ban alapított San Francisco-i Imeve fejlesztett ki.

Az olyan platformok, mint a Zoom vagy a Skype helyettesíthetik a konferenciatermeket, de egészen eddig nem lehetett mit használni a helyhez kötött találkozók, például a gyárlátogatások, illetve helyszíni vizsgálatok vagy tréningek esetében – mondta el az Avatour-ról Devon Copley, az Imeve vezérigazgatója.

Kiemelt Partnereink