Trend Iskolásokat védő technológiát demonstrál az Audi

Iskolásokat védő technológiát demonstrál az Audi

autopro.hu/V.M. | 2023.09.12 06:19

Iskolásokat védő technológiát demonstrál az Audi

Fotó: Audi Newsroom

Az Audi a Navistar haszonjárműgyártóval együttműködésben demonstrálja a cellás jármű-környezet kommunikációs (C-V2X) technológián alapuló megoldását, amivel a jövőben biztonságosabbá tehetik az iskolabusszal utazó diákok útját.

Hirdetés

A kettő Volkswagen Csoporthoz tartozó vállalat az Applied Information céggel együttműködésben fejleszti megoldását, ami a járművek egymás közti információcseréjével fokozhatja azon 26 millió iskolás biztonságát, aki az Egyesült Államokban minden nap iskolabusszal közlekedik.

A vállalatok technológiájával az Audi autói és a Navistar iskolabuszai képesek egymással kommunikálni. Mikor egy autóbusz megállóhoz ér, és megáll, a közelben tartózkodó Audi vezetője erről figyelmeztetést kap, akkor is mikor a busz valamilyen okból – például másik járművek miatt – még nem látható számára.

A buszvezető szintén figyelmeztetést kap járművétől, ha az azzal kommunikálni képes autó túl nagy sebességgel közeledhet a megálláshoz. Ennek tudatában a buszvezető később nyithatja ki az ajtókat vagy a járdán maradásra szólíthatja a diákokat.

Az Audi által tavaly ismertetett statisztikák szerint a megállt iskolabuszok mellett – szabályt megszegve – elhaladó gépkocsik jelentős veszélyforrások a fel- vagy éppen leszálló gyerekekre nézve. Az amerikai iskolai övezetekben évente 25 ezren sebesülnek meg és százan halnak meg.

Gyors adatcsere nagy távolságon

A C-V2X technológiával az Audi járművei és az iskolabuszok a német OEM közlése szerint akár mintegy 360 méteres távolságban is másodpercenként tízszer cserélhetnek adatot, gyakorlatilag késedelem nélkül osztva meg egymással helyadataikat, sebességüket és útirányukat.

Az Audi már jó ideje folytat kísérleteket a C-V2X technológiájával. Korábban már a kerékpárosok és az építéseken dolgozók védelmére használva is tesztelte azt, később pedig a megkülönböztető jelzést használó járművekkel és a gyalogosokkal kapcsolatos szituációk esetében is bizonyíthat szerinte.

Az Audi Hungaria Zrt. a magyar gazdaság meghatározó szereplője, hazánk egyik legnagyobb vállalata. A maroknyi csapattal elindult motorgyártás mára a világ legnagyobb motorgyárává fejlődött, ahol több mint 5 millió négyzetméteren 8000 motor készül naponta a Volkswagen konszern márkái számára. A győri üzemben 1998-ban indult az autógyártás, ma az Audi TT és Q3 modellek készülnek ott. A gyár 2001 óta saját műszaki fejlesztéssel is rendelkezik, továbbá 2005 óta Győrben működik Közép-Európa egyik legnagyobb szerszámgyára is, ahol szerszámok, gyártóberendezések készülnek az Audi szinte összes telephelye számára, valamint alkatrészek is a Volkswagen konszern egyes modelljeihez. A gyár 2013 óta az autógyártás teljes vertikumát lefedi.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink