Trend Íme a 10 legjobb felhőszolgáltatás, amik megkönnyítik a gyártók életét

Íme a 10 legjobb felhőszolgáltatás, amik megkönnyítik a gyártók életét

autopro.hu/H.J. | 2020.03.15 08:21

Íme a 10 legjobb felhőszolgáltatás, amik megkönnyítik a gyártók életét

Fotó: Pixabay

Az Ipar 4.0 újabb és újabb trendeket hoz napvilágra. A Manufacturing Global összegyűjtötte azt a 10 felhőalapú szolgáltatást, melyek hamarosan elengedhetetlenek lesznek a gyártók mindennapjaiban.

10. Adatelemző platform

A felhőszolgáltatások által összegyűjtött hatalmas mennyiségű adat feldolgozásában és elemzésében a felhőalapú adatelemző platformok nyújtanak segítséget. A hagyományos szoftverekhez képest ezek a szolgáltatások gyakran egyszerűbbek és olcsóbbak, valamint számos művelethez felhasználhatók – például heti rendszerességgel összegyűjtik a szükséges adatokat, vagy különböző programok lefuttatásával felkeresik a felhasználó számára a lehetőségeket.

9. Ellenőrző szolgáltatások

A felhasználó által beállított biztonsági és hozzáférési szolgáltatásoknak minden esetben meg kell felelnie bizonyos szabványoknak. A felhőszolgáltatók létrehoztak egy úgynevezett ellenőrző és megfelelést biztosító szolgáltatást – ez garantálja, hogy a felhasználók által végzett műveletek megfelelnek a biztonsági irányelveknek, és felelősséget vállalnak a rendszerben zajló műveletekért.

8. Identitás és hozzáférés kezelő

A biztonsági szolgáltatások használata esetén be kell állítani, hogy kik, hogyan, és milyen adatokhoz férhetnek hozzá a rendszerben. A felhőalapú szolgáltatás segít az adatok megóvásában, és megfelelő ellenőrzést biztosít a belépés során.

7. Biztonsági szolgáltatások

Egy felhőalapú szolgáltatásokkal működő vállalkozás számos előnnyel bír – a megnövekedett hatékonyság mellett a befektetés is nagyobb mértékben térül meg. Az eszközök felhő-rendszerbe történő csatlakoztatása azonban számos kockázattal járhat, melyek közül a biztonság a legfontosabb. Az okos rendszerek szinte bármilyen távolságból csatlakozhatnak egymáshoz – ebben az esetben pedig illetéktelenek kezébe is kerülhetnek a felhasználók és az ügyfelek személyes adatai. Ezért fontos a megfelelő biztonsági szolgáltatások használata.

6. Helyi kapcsolatú dolgok internete

A felhőszolgáltatások használatához nélkülözhetetlenek a felhőhöz kapcsolódó eszközök, de néhány nagy-sebességű gyártási folyamat esetében lassúnak bizonyulhat az internet kapcsolat. A helyi kapcsolatú dolgok internete (IoT) ebben az esetben segíthet, hiszen nagyobb rugalmasságot és gyorsabb teljesítményt biztosít. A szolgáltatás létrehoz egy mini, házon belüli felhőt – a gyors kapcsolatnak köszönhetően így a készülékek folyamatosan csatlakoztatva vannak.

5. Idősor-adatbázisok

Az idősor-adatbázisok az információk időbeli rendezésében segítenek. Egy gyár meghatározott időben történő működésének megfigyelése segíthet a vállalatoknak meghatározni az uralkodó trendeket, illetve a fejlesztésre szoruló szektorokat egyaránt.

4. Esemény-közvetítő szolgáltatás

A csapatmunka hatékonyabbá tételében segíthet a gyárban zajló események közvetítése. Egy automatizált rendszer rögzíti a különböző eseményeket és értesíti azokról az alkalmazottakat – legyen az egy termék új gyártási szakaszba való lépése, vagy egy áru megérkezése. A közzététel és feliratkozás nevű opciónak köszönhetően pedig különböző csatornákon üzeneteket oszthatnak meg a rendszerek, és intelligensen összekapcsolódhatnak a releváns eszközökkel.

3. Gépi tanulás

A gépi tanulás összetettebb elemzési lehetőségeket tesz lehetővé a rendszerek számára. A hagyományos gépekkel összehasonlítva a gépi tanulást alkalmazó eszközök sokkal hatékonyabban dolgoznak, hiszen a saját maguk által feldolgozott adatokat használják fel, emberi beavatkozás nélkül. A technológiát több százféleképpen alkalmazhatják a gyártók – kezdve a minőségbiztosítási folyamatok automatizálásától a működési javaslatok alkalmazásáig. A gépi tanulás hozzájárul egy vállalat hatékonyságának a növeléséhez.

2. Data Lake

A dolgok internetének működésével a rendszer hatalmas mennyiségű adatot generál. Az adatok rendívül értékesek lehetnek abban az esetben, ha a felhasználó a megfelelő módon tudja rögzíteni és alkalmazni az információkat. A Data Lake ebben lehet segítségre – a rendszer hatalmas mennyiségű adat tárolására és elemzésére alkalmas. A felhasználó pedig bármilyen módon felhasználhatja az összegyűjtött információkat, a havi jelentések készítésétől kezdve a valós idejű adatfeldolgozásig.

1. Dolgok internete (IoT)

A gyártók számára a legvonzóbb felhőszolgáltatásoknak azok számítanak, amelyek már összehangoltan működnek a számítógépekkel. Ha az eszköz a dolgok internetének része, a gép küldhet és fogadhat adatokat már forrásokból is. A felhőalapú gyártás esetében pedig elengedhetetlenek a dolgok internetével kompatibilis eszközök.

Kiemelt Partnereink