Trend Így teszi hatékonyabbá a munkavégzést a digitális lean

Így teszi hatékonyabbá a munkavégzést a digitális lean

autopro.hu/Sz.K. | 2023.11.25 12:21

Így teszi hatékonyabbá a munkavégzést a digitális lean

Fotó: Twitter/RigbyMorrison

A lean-módszer olyan elvek és gyakorlatok összessége, amelyek célja a hatékonyság növelése a pazarlás csökkentése által a gyártásban. A lean az elmúlt évtizedekben jelentős szerepet játszott a hatékonyság növelésében a gyártó szervezeteknél.

A digitális lean irányzat marad a lean alapelveinél, miközben kihasználja az intelligens gyártás és az Ipar 4.0 valós idejű és adatközpontú technikáit. A digitális lean felerősíti mindkét módszertan alapvető erősségeit.

Ha a digitális lean-t az emberek és a folyamatok javulásának támogatásához alkalmazzák, akkor még nagyobb hatékonyságot, minőséget, sebességet és alkalmazkodóképességet tesz lehetővé a műveletekben. Ezt olyan technológiákkal éri, mint az automatizált adatgyűjtés, az elemzési platformok, a digitális műszerfalak, a mesterséges intelligencia és az integrált munkafolyamat-rendszerek. Ez mind a mérhető teljesítményt, mind a minőségi munkavállalói elkötelezettséget fokozza.

A digitális lean a fejlett technológiákat hasznosítja a hagyományos lean gyártás felturbózására. Valós idejű betekintést nyújt a gyorsabb, megalapozottabb döntéshozatalhoz. Nagyobb sebességgel azonosítja és korrigálja a nem hatékony működést és a pazarlást. A digitális lean átvétele felvértezi a vállalkozásokat azzal az agilitással és alkalmazkodóképességgel, amely a mai gyorsan változó piaci környezetben való boldoguláshoz szükséges.

A veszteségek minimalizálása

Az állásidő csökkentése megszokott a megelőző karbantartás révén. A nem tervezett állásidő elvesztegetett idő és zavaró, a véletlenszerűen tervezett karbantartás szintén pazarló. Ezek helyett a gépekre olyan fejlett érzékelők telepíthetők, mint a rezgés-, az erő- és a hőmérsékletmérő. A műszereket valós időben figyelik és elemzik a mesterséges intelligencia alapú előrejelző karbantartási algoritmusok, hogy a gép használata és a megfigyelt körülmények alapján szükség esetén karbantartást indíthassanak el.

A hibák csökkentésére valós idejű észleléssel is reagálhatunk. A lean mindig is a specifikáción kívüli minőségből, az anyaghulladékból és az utómunkából származó hulladékra összpontosított. Az érzékelők, a számítógépes képalkotás és a mesterséges intelligencia (MI) segítségével történő automatizált folyamatközi minőségellenőrzés képes a kis eltérések észlelésére, beleértve a hagyományos módszerekkel nem látható eltéréseket is. A rendszer valós időben észleli, ha egy folyamat az ellenőrzési tartományon kívülre tendál, figyelmeztetést és korrekciós intézkedéseket indít el.

A pazarlást csökkentik a továbbfejlesztett értékáram-térképezés (VSM) segítségével is. A tipikus VSM-et ritkán végzik el, ami becsült feldolgozási időkön alapul. A digitális folyamatfigyelés lehetővé teszi a vállalat számára, hogy a VSM-et pontos feldolgozási időkkel, hibaarányokkal, eltérésekkel és egyéb statisztikákkal végezze el, amelyek a hagyományosabb kézi nyomon követés esetén nem állnak rendelkezésre.

Készletcsökkentés

A készletpazarlás minimalizálása automatizált anyagkövetéssel: Az automatikus azonosító technológia, például a rádiófrekvenciás azonosító (RFID) érzékelők és a fejlett analitika megkönnyíti a nyersanyagok, a folyamatban lévő munkák és a készletek pontos nyomon követését. A nyersanyagok fogyása valós időben nyomon követhető, és automatikusan kiváltja a készletfeltöltést. Ez csökkenti a szükségtelen vásárlásokat és a készlethiányt.

Az áramlás javítása automatizált mozgatással és kezeléssel: A lean már régóta felismerte, hogy az anyagok bármilyen mozgatása nem ideális. Gyakorlati megfontolások gyakran korlátozzák a berendezések átrendezésének lehetőségét egy termelési helyszínen. Az AGV-k és a robotok praktikussá teszik a kisebb gyártási tételek mozgatását a folyamatos anyagáramlás elérése érdekében, csökkentve a kézi mozgatással elvesztegetett munkaerőt. Az érzékelők, az útválasztási utasítások és a mesterséges intelligencia segítségével az AGV automatikusan a munkaközpontba kerül a befejezést megelőzve. Az alkatrész szempontjából folyamatosan, várakozási idő nélkül mozog munkaállomásról munkaállomásra.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink