Trend Így állnak most az önvezetéssel a nagy autógyártók

Így állnak most az önvezetéssel a nagy autógyártók

autopro.hu/P.B. | 2020.07.19 04:21

Így állnak most az önvezetéssel a nagy autógyártók

Fotó: instagram/inside_ericsson

A nagy áttörés még nem jött el az önvezetést segítő technikák esetében, de egyre több gyártó kínál olyan autókat, amikben elérhető bizonyos körülmények között valamilyen „önvezetés”. Még a robotpilóta üzemmód sem jelenti feltétlenül azt, hogy a vezetőnek nem kell fognia a kormányt.

Hirdetés

A Reuters öt olyan autógyártót gyűjtött össze, amelyek önvezető funkcióval ellátott autót forgalmaznak az Egyesült Államokban. Természetesen egyik autó sem kínál olyan megoldást, ami ne igényelné az emberi jelenlétet a volánnál, ráadásul több az olyan modell is, aminél a kormányt is fogni kell az autonóm üzemmódban is.

General Motors

A GM Super Cruise-nak nevezi azt a funkcióját, ami a leírása szerint a megfelelő utakon kéz nélküli vezetői asszisztensként szolgál, azaz lényegében egy robotpilótáról van szó, ami országúti környezetben lehet használni. Ez a funkció a Cadillac CT6-ban érhető el felszereltségtől függően alapként, vagy 5 ezer dolláros extraként. 2021-től az új Cadillac Escalade, 2022-től pedig a Chevrolet Bolt is rendelkezni fog a Super Cruise-zal.

Nissan

A Nissan az Egyesült Államokban egyelőre csak a ProPilot nevű rendszerrel felszerelt autóit forgalmazza, ez olyan asszisztensi rendszer, amiben még fogni kell a kormányt. Japánban viszont már bemutatták a ProPILOT 2.0-át is, ami tényleges robotpilótaként működik. Egyelőre az elektromos Nissan Ariya rendelkezik ezzel a felszereltséggel.

Tesla

Ebben a műfajban talán az egyik legismertebb a Tesla Autopilot rendszere, ami már 2015-ben bemutatkozott, azóta pedig folyamatosan fejlődik. A legjobban felszerelt változat még sávváltásokat és a parkolást is képes emberi segítség nélkül elvégezni, viszont a Tesla szerint a sofőrnek késznek kell lennie arra, hogy bármikor átvegye az irányítást.

Ford

Az amerikai gyártó 2021 tavaszától, a Ford Mustang Mach-E modellben fogja először alkalmazni az Active Drive Assist nevű rendszerét, ami a gyártó szerint teljes mértékben kéz nélküli vezetést tesz lehetővé.

BMW

A BMW elmondása szerint részben autonóm rendszereket kínál több olyan modelljében is, ami elérhető az Egyesült Államokban. Ennek része egy olyan funkció is, ami 40 mérföldes (64 kilométer/óra) sebességig lehetővé teszi az automata kormányzást.

Kiemelt Partnereink