Trend Graz-ban már itt a jövő: robot tölti az elektromos autókat

Graz-ban már itt a jövő: robot tölti az elektromos autókat

autopro.hu/P.B. | 2021.07.24 04:18

Graz-ban már itt a jövő: robot tölti az elektromos autókat

Fotó: Youtube/Technische Universität Graz

Két osztrák céggel együttműködve a Grazi Műszaki Egyetem olyan robotot fejlesztett, ami autonóm módon képes felismerni a töltésre váró elektrifikált autókat, és fel is tölti azokat. A találmány megkönnyítheti a töltéssel járó procedúrát.

Hirdetés

Az Alveri, a Arti Robots és a TU Graz közös fejlesztésének eredménye egy olyan robot, ami autonóm módon felismeri az utcán parkoló, töltésre váró elektrifikált járművet. Odamegy hozzá, rácsatlakozik és feltölti azt, majd lecsatlakozik, és megy tovább a következő járműhöz. A töltések között 20 kilométer/órás sebességgel képes haladni, emberi irányítás nem szükséges hozzá.

Egyelőre egy prototípus készült a robotból, de az Alveri névre hallgató osztrák startup célja, hogy sorozatgyártásba vigye a terméket – ám előtte még optimalizálják a robotot a fejlesztők.

Érdekesség, hogy az Arti Robots már rendelkezik tapasztalattal a töltők terén, igaz, eddig rögzített töltőoszlopokat fejlesztett a cég.

Nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik

Bernard Walzel, a grazi egyetem járműmérnöki karának kutatója elmondta, hogy míg az emberek számára egy viszonylag egyszerű mozdulatsor a töltés, addig a robotok számára ez egy nagyon összetett, komoly precizitást igénylő feladat.

Egyelőre még messze van a végleges formájától a robot, például a prototípus kábellel van csatlakoztatva az áramforráshoz, így véges a távolság, amit be tud járni. A későbbiekben természetesen akkus verziót készítenének belőle.

Lenne hol használni

A fejlesztők többszintes parkolóházakat, vagy nagy áruházi parkolókat képzelik el a töltőrobotok elsődleges bevetési terepének, ahol egyszerre sok autó parkol hosszabb ideig. Walzel szerint a jövőben fontos lenne, hogy az autók tudjanak kommunikálni a robottal, az ehhez szükséges infrastruktúra nincs még teljesen kiépülve.

Az electrive.com cikkében megjegyzi, hogy a Volkswagen és amerikai partnerei egy hasonló projekten dolgoznak.

Kiemelt Partnereink