Trend Folytatódik a patthelyzet: nincs amerikai támogatás az uniós e-autóknak

Folytatódik a patthelyzet: nincs amerikai támogatás az uniós e-autóknak

autopro.hu/R.K.E. | 2024.04.08 15:25

Folytatódik a patthelyzet: nincs amerikai támogatás az uniós e-autóknak

Fotó: Pexels

Az európai autógyártók továbbra is ki vannak zárva az amerikai elektromosautó-támogatások nagy részéből. Az EU Bizottság és az amerikai kormány április 5-i, pénteki ülésén nem sikerült megállapodni a nyersanyagipari partnerségről.

A két fél közötti találkozóra a Kereskedelmi és Technológiai Tanács (TTC) keretében került sor, amely a Brüsszel és Washington közötti párbeszéd rendszeres formája. Ez volt azonban az utolsó ilyen találkozó a novemberi amerikai elnökválasztás előtt – és így kormányzati körök szerint a választás előtti utolsó esély arra, hogy az európaiak előtt megnyíljon az inflációcsökkentő törvény.

Az USA számos protekcionista szabályt fűzött az inflációcsökkentő törvényhez (IRA) – különösen Kínával szemben. Az elektromos járművek uniós importja azonban a gyártás helye és az akkumulátorok (beleértve az alapanyagokat is) eredete miatt szintén érintett. Ahhoz, hogy az elektromos autók teljes mértékben támogathatóak legyenek, az akkumulátorban felhasznált kritikus ásványi anyagok 40 százalékának az USA-ból vagy olyan országból kell származnia, amellyel Washington szabadkereskedelmi megállapodást kötött. Ilyen szabadkereskedelmi megállapodás eddig csak Kanadával és Mexikóval van. A kritikus ásványi anyagok előírt aránya 2027-re 80 százalékra emelkedik.

Brüsszel és Washington még nem ért el áttörést a tárgyalásokon. A TTC-ülés közös zárónyilatkozata csak annyit állapít meg, hogy a tárgyalások folytatására törekszenek. A háttérben az amerikai kormány inflációcsökkentő törvényével 2022-ben bevezetett, a zöld technológiáknak nyújtott amerikai támogatásokról szóló vita áll. Akkor az EU azonnal bírálta a törvényt, mondván, hogy az a zöld technológiával foglalkozó vállalatok elvándorlásához vezet az Egyesült Államokba. Az EU ellenlépéseket tett a támogatásokra vonatkozó saját szabályozásának enyhítésével. Ezzel egyidejűleg Brüsszel megpróbált megállapodásra jutni az Egyesült Államokkal, de egyelőre nem sok sikerrel – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink