Trend Fejlesztés alatt az ultrakönnyű akkumulátorok

Fejlesztés alatt az ultrakönnyű akkumulátorok

autopro.hu/S.A. | 2023.10.08 04:17

Fejlesztés alatt az ultrakönnyű akkumulátorok

Fotó: Wright Electric

A Wright Electric, amely a regionális repülőgépek elektromos meghajtási rendszereinek fejlesztéséről ismert elindította a Wright Batteries kezdeményezést, amelynek célja az ezer wattóra/kilogramm energiasűrűségű akkumulátorok fejlesztése.

„Amikor megalapítottam a Wrightot, a legjobb jármű akkumulátorok energiasűrűsége 250 wattóra/kilogramm alatt volt. Most már több nagy gyártó is hirdet olyan cellákat, melyek kapacitása duplája ennek, és rálátásunk van olyan új kémiai megoldásokra, amelyekkel elérhetjük az ezer wattóra/kilogrammos célt” – mondta el Jeff Engler, a Wright vezérigazgatója.

A Wright szabadalmaztatott akkumulátorainak energiasűrűsége négyszerese lehet majd a mai elektromos járműveket meghajtó lítiumion akkumulátorokénak. Ez az akkumulátor lehetővé tenné a nehezen karbonmentesíthető közlekedési és bányászati ágazatok villamosítását, például meghajthatná a száz utast szállító elektromos repülőgépeket.

Korábbi tapasztalatokra építenek

A 2016-ban alapított Wright célja a repülőgépipar szén-dioxid-mentesítése. A cég olyan vezető csoportokkal dolgozik együtt, mint a NASA, az Amerikai Egyesült Államok Fejlett Kutatási Projektek Ügynökségének Energiaügyi Minisztériuma és az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma.

A Wright korábban nagy teljesítményű elektromos motorokat, invertereket és generátorokat készített repülési és védelmi felhasználásokra. A vállalat nemrégiben például 1 megawatton tesztelte az elektromos motorját, és magassági teszteléseket tervez a NASA Electric Aircraft Testbednél.

Erre a munkára építve a Wright most az akkumulátorfejlesztésben alkalmazza a könnyű mechanikai és elektromos rendszerek terén szerzett szakértelmét. 2021 óta a cég kísérleteket folytat olyan akkumulátortechnológiákkal, amelyeket a hagyományos akkumulátorgyártók eddig figyelmen kívül hagytak. Egyes akkumulátortípusok nem alkalmasak szórakoztató elektronikai vagy hálózati felhasználásra, de ideálisak lehetnek olyan területeken, amelyek rendkívül alacsony súlyt, biztonságot és kompakt kialakítást igényelnek.

A legjobbakkal dolgoznak

„Rengeteg tapasztalatot szereztünk a könnyű, termikusan irányított elektromos meghajtási rendszerek készítésében, és látjuk a módját annak, hogy ezt a tudást hogyan alkalmazhatjuk a nagy olvasztott akkumulátorcsomagok tervezésében. Annak érdekében, hogy az energiatárolás terén áttörést érjünk el, négy kémiából doktorált kutatót bíztunk meg, hogy felderítsék az ígéretes akkumulátorkémiákat. Ebben a hónapban megkezdjük a validációs kísérletek második szakaszát a legígéretesebb megközelítésekkel” – mondta el Colin Tschida, a Wright erőátviteli részlegének vezetője.

A Wright több akadémiai központtal és iparági partnerrel is együttműködik ezen akkumulátorok megvalósításának érdekében. A kezdeti csomagokat várhatóan 2025-ben adják majd ki laboratóriumi tesztelésre, és 2027-re tervezik az első bevezetést az űrhajózási és védelmi ágak korai alkalmazóinak számára – számolt be a Green Car Congress.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink