Trend Ezek most a legtrendibb munkahelyek

Ezek most a legtrendibb munkahelyek

autopro.hu/Sz.K. | 2020.03.07 16:21

Ezek most a legtrendibb munkahelyek

Fotó: Pexels

A munka világa gyorsan változik, egyes munkakörök megszűnnek, míg teljesen újak jönnek létre. Számos informatikai képesítés annyira keresett, hogy például a Volkswagen új munkaereje mellett a régi dolgozóit is szoftverfejlesztői képzésre küldi. De mely szakmák számítanak trendinek? Melyik munkahelyek lesznek társadalmunk számára különösen fontosak a jövőben? Melyik szakmákban van hiány a szakképzett munkaerőből?

A gehalt.de portál szakértői utánajártak ezeknek a kérdéseknek, és meghatároztak néhány divatos munkahelyet. A fizetéseket bruttóban és éves összesítésben jelöltük, és a németországi béreket mutatják.

Szoftverek és társadalmi felelősségvállalás

Az IT-tanácsadók és a szoftverfejlesztők iránti kereslet nagyobb, mint valaha. A fejlesztői munkahelyek száma a legnagyobb, mivel minden ágazatban digitalizáció zajlik, ezért az informatikai ismeretekre ma mindenütt szükség van. A gehalt.de szerint az IT-tanácsadók évi bruttó 75 200 eurót (~25,34 millió forint) keresnek, míg a fejlesztők évi bruttó 61 600 eurót (~20,76 millió forint).

A vállalati társadalmi felelősségvállalás (Corporate Social Responsibility – CSR) területén egyre jelentősebbé válnak a munkahelyek, mivel a vállalatok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a nyilvános megjelenéseikre. A CSR mindenek előtt arról szól, hogy felelősségteljesen tervezik meg a vállalatok üzleti modelljeiket – magyarázták a gehalt.de szakértői. Tehát a vállalatok CSR-menedzsereket alkalmaznak, akik koncepciókat és intézkedéseket dolgoznak ki a vállalatok felelősségvállalásával kapcsolatban. Egyesítik a vállalat ökológiai, társadalmi és gazdasági területeit, így például nekik köszönhető, ha egy vállalat környezetvédelmi előírásokat vezet be, adományokat gyűjt és társadalmi kezdeményezéseken vesz részt. Az ez iránt érdeklődők továbbképezhetik magukat a területen, vagy pedig megfelelő mesterképzési diplomát is szerezhetnek. Jelenleg Németországban a jövedelem évi bruttó 45 100 euró (~15,2 millió forint) körül mozog.

Trendi a Data Scientist és a Data Artist munka

Menő állásnak számít a Data Scientist és Data Artist pozíció, az ilyen szakmájú emberek betekintést nyújtanak az adatdzsungelbe. Mivel egyre több vállalat egyre több adatot gyűjt – egyrészt ügyfeleiről (életkor, nem), ügyfeleik viselkedéséről (mikor és mit vettek), bevételeikről és kiadásaikról (mennyibe kerül a reklám és milyen bevételt hoz), kattintásokról az interneten (melyik gombra kattintanak leggyakrabban felhasználóik), illetve a látogatói számokról (hány helyi vásárló jött bevásárolni az elmúlt időszakban). Ezt a hatalmas adatmennyiséget kell rendszerezni és bemutatni. A Data Scientist-ek matematikai modellekkel, statisztikai eljárásokkal, adattárolással és adatmodellezéssel foglalkoznak.

Ezzel szemben a Data Artist-ek az információk megjelenítésével foglalkoznak. Ez történhet egyszerű diagrammokkal és prezentációkkal, illetve összetett interaktív grafikákkal is. Ők egy köztes munkaterületet képviselnek az üzleti intelligencia és a grafikus munkahely között. A Data Scientist-ek mintegy évi bruttó 58 600 eurót (~19,75 millió forint) keresnek, a Data Artist-ek pedig 48 400 eurót (~16,31 millió forint).

Mi fán terem a Scrum Master?

A legtöbb vállalat szeretne agilisabbá válni. Ehhez a kulcsszó a Scrum, azaz a komplex problémák megoldására kifejlesztett általános keretrendszer, mely az agilis szoftverfejlesztés egyik alkotóeleme, ami elősegíti a megfogalmazott ötletek kiváló minőségű termékké történő átalakítását. Annak értelmében, hogy mindenki betartsa ezen keretrendszer szabályait, a vállalatok úgynevezett Scrum Mastereket keresnek. A Scrum Master feladata annak biztosítása, hogy a modell szabályait betartsák, és garantálható legyen a fejlesztési és gyártási csoportokon belül a zökkenőmentes végrehajtás.

A Scrum Masterek megfigyelői és moderátori feladatokat töltenek be, figyelemmel kísérik a folyamatokat, és szituatív módon vezetik a csoportot. A Scrum Masterek ugyan nem programoznak, de az IT-ismeretek jelentős előnyt hoznak számukra. Scrum Masterré továbbképzéssel lehet válni és évi bruttó 56 100 eurót (~18,9 millió forintot) lehet keresni ezen a területen.

Na de mi van az autóiparral?

Különösen az autóipar területén keresettek a villamosmérnökök, míg a belső égésű motorok szakértői iránt egyre kevésbé érdeklődnek a munkáltatók. A Mercedes-Benz például egyelőre nem fejleszt új belső égésű motorokat, erőforrásait inkább teljes egészében az elektromos hajtásra koncentrálja. A VW-nél is már az elektromos ID modellek gyártása zajlik, a Tesla pedig Grünheide-ben fogja felhúzni elektromos autókat gyártó üzemét. Éppen emiatt nagyobb a kereslet az energetikai- és villamosmérnökök iránt. Ezekben a szakmákban a gehalt.de szerint mintegy évi bruttó 60 500 eurót (~20,39 millió forintot) lehet keresni – számolt be az Automobilwoche.

Kiemelt Partnereink