Trend Ez történik a BMW akkuival, ha az autóba már nem kellenek

Ez történik a BMW akkuival, ha az autóba már nem kellenek

autopro.hu/Sz.K. | 2023.10.15 12:21

Ez történik a BMW akkuival, ha az autóba már nem kellenek

Fotó: BMW PressClub Global

Az amerikai Dannar, kihasználva az elektromos járművek energiatároló képességét, olyan mobil munkagépeket fejlesztett ki, amelyek célja más off-road berendezések fokozatos kiváltása. Ezek a járművek egyedi megjelenésűek, ugyanakkor a BMW elektromos akkumulátoraival rendelkeznek és részt vesznek a hosszabb ideig tartó energiatárolási technológiáinak bemutatásában a Védelmi Innovációs Egység (DIU) által támogatott kezdeményezésben.

A Dannar és a BMW már 2015-ben elkezdte közösen fejleszteni az i3-asok akkumulátorait off-road felhasználásra. 2017-re a fejlesztés befejeződött, és a Dannar bejelentette, hogy az új Mobile Power Station off-road munkajárműve BMW i3 akkumulátorait használja.

„A MPS több BMW i3 akkumulátort tud hordozni a fémszerkezetű létráján és 18 ezer kilogramm terhelhetőségű tengelyein” - magyarázta a Dannar 2017-ben. „A különböző akkumulátorok testre szabott konfigurációi megfelelő tiszta energiát biztosítanak a hét egy vagy több napjának munkavégzési igényeihez” - tették hozzá.

A fejlesztés hamar felkeltette az AFWERX ügyességi program figyelmét, amely az Amerikai Légierő technológiai átállásának kezdeményezése. Az Air Force-kapcsolat hamarosan egy nagyobb Védelmi Innovációs Egység kezdeményezéssé nőtte ki magát, amelyben az Extended Duration for Storage Installations címet viselő projekt keretében három új technológia bemutatása a cél.

A DIU-projekthez a Dannar négy különböző konfigurációval fog: a járművek támogatják az új elektromos VTOL (függőleges felszállás és leszállás) repülőgépeket két légierő bázison, és részt vesznek egy járműhálózat ellenállóképesség értékelési kezdeményezésben a haditengerészet és a tengerészgyalogság három helyszínén.

A védelmi iparban köthetnek ki az elhasznált akkumulátorok

Az EDSI projekt az amerikai katonaság villamosítási törekvéseinek újabb elemét jelenti. A Védelmi Minisztérium már az Obama-adminisztráció idején ismertté vált a tömeges méretű naperőművek korai felhasználójaként, az energia fenntarthatósága és biztonsága a közeljövő legfontosabb előnyei között szerepelt.

A hálózati ellenállóképesség és a környezeti előnyök a katonai létesítmények környezetében is fontos szerepet játszanak a megújuló energia terjedésében. A Védelmi Minisztérium kísérletei mikrohálózatokkal, elektromos járművekkel és új akkumulátorokkal kevésbé részesültek a média figyelmében. Azonban a munka továbbra is folyt, és az új szilárdtest akkumulátorok új lehetőségeket nyithatnak meg a katonaság számára olyan strapabíró energiatárolási technológiák számára, amelyek képesek ellenállni az extrém környezeti hatásoknak.

Az Egyesült Államok különböző katonai ágai már vizsgálják a szilárdtest technológiát. A BMW és sok más vezető autóipari szereplő is aktív ezen a területen, így ne lepődjünk meg, ha valaha olyan Dannar járműveket látunk, amelyekben a BMW-től származó szilárdtest akkumulátorok vannak.

Az elektromos akkumulátorok még nem találták meg helyüket a tankok és más nehéz katonai alkalmazásokban, de kezdenek beépülni a könnyű feladatokba. A Védelmi Minisztérium már kísérletezik hidrogén üzemű tüzelőanyagcellákkal is a zéró emissziós mobilitás érdekében – írja a CleanTechnica.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink