Trend Ez lehet a megoldás a lítium-készletek feltöltésére

Ez lehet a megoldás a lítium-készletek feltöltésére

autopro.hu/P.B. | 2021.05.28 04:22

Ez lehet a megoldás a lítium-készletek feltöltésére

Fotó: Shutterstock

Kanadai és Egyesült Államokbeli tudósok szerint az eddig a kőolaj és földgáz kitermelésének melléktermékeként ismert szennyvíz valójában értékes fémek forrása lehet, ráadásul ezen fémek kinyerése a vízből környezetbarát módon történne.

Észak-Amerikában az olajat és földgázt kitermelő vállalatok nagy mennyiségű talajvizet is a felszínre juttatnak. Ebben a vízben bőven találhatóak fontos fémek, például lítium. Jelenleg a vízből csak költséges és sok energiát használó, ioncserélő módszerrel tudnak lítiumot kinyerni, ugyanakkor tudósok szerint a kitermeléssel felhozott vízben annyi lítium van, hogy annak a negyede fedezné a világ jelenlegi lítiumigényét.

A Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) kutatói most egy olyan eljáráson dolgoznak, amivel környezetbarát és hatékony módon lehetne lítiumot és egyéb drága fémeket kinyerni a melléktermékként kezelt vízből.

Mágnessel nyernék ki a fémeket

Az eljárás lényege, hogy a felszínre került vízbe magnetitet kevernek, ami rátapad a vízben található fémekre, lényegében leválasztja a víz részecskéiről a fémrészecskéket. Ezeket a csomókat aztán mágnessel nyernék ki a vízből. A PNNL jelenleg is több kísérleti projektet folytat a technológia tesztelésére.

Jerry Mills, a pilotprojektben részt vevő Moselle Technologies vezérigazgatója elmondta, hogy a mágneses nanorészecskék használatától azt várják, hogy a jelenleginél tisztább lítiumot nyerhetnek ki a vízből, ami összességében csökkenti a lítium feldolgozásának költségét.

A Machine Design cikke megjegyzi, hogy hasonló eljárást tesztelnek Új-Zélandon, ott céziumot próbálnak kinyerni a bányászatkor keletkező vízből.

Rendkívül hasznos projekt

Ha a technológia beválik, akkor az nagy segítség lenne nem csak az Egyesült Államok, hanem az egész világ számára az elektromobilitás terjedésében, ugyanis jelenleg az elektromos járművekkel kapcsolatos egyik legnagyobb kihívás a lítium előállításának költsége és tisztasága.

Kiemelt Partnereink