Trend Ez a fejlesztés forradalmasíthatja az autóüléseket

Ez a fejlesztés forradalmasíthatja az autóüléseket

autopro.hu/Sz.K. | 2023.10.25 04:16

Ez a fejlesztés forradalmasíthatja az autóüléseket

A kép illusztráció | Fotó: Facebook/Bridge of Weir Leather

A Magna bejelentette az EcoSphere nevű termék fejlesztését, amely újrahasznosítható üléshabként megakadályozza, hogy egyes anyagok szeméttel árasszák el a hulladéklerakókat.

A cég az új, teljes mértékben olvadékként újrahasznosítható hab- és burkolatanyagként monomateriális polietilén-tereftalátot (PET) használ. Az EcoSphere termékcsalád tartalmazza a burkolatanyagokat, a borítékanyagokat, a szerkezeteket és a habot. A Magna közleménye szerint az új termék teljesíti az összes iparági tartóssági és megjelenési szabványt, miközben csökkenti a környezeti terhelést.

„Ez a termékcsalád lehetővé teszi, hogy ülőfelületi anyagainkat új poliészter termékek létrehozásához felhasználjuk, hozzájárulva a körkörös gazdaság megközelítéshez” - mondta Carrie Young, az ülésfejlesztés vezető mérnöke. Ez egy kiváló lehetőség az autógyártóknak, hogy javítsák a fenntarthatóságot anélkül, hogy kompromisszumot kötnének a kényelem, a minőség vagy a teljesítmény terén – teszi hozzá.

A Magna már bevezette az EcoSphere Trim Foundation nevű terméket, amit a borítás hátsó részéhez ragasztanak, hogy biztosítsa a tartósságot és a hosszantartó megjelenést. Az EcoSphere Trim Foundation száz százalékban újrahasznosított anyagokból készül, amiket a textíliákra specializálódott TWE Grouppal együttműködve szerez be a Magna.

A Magna részéről Young elmondta, hogy az ilyen könnyen újrahasznosítható ülőfelület-anyagok először fordulnak majd elő a piacon, amikor a belőlük készült üléseket használó autók a roncstelepekre kerülnek. Az új anyagokat 2024-től szállítják majd az OEM-eknek.

A PET az újrahasznosítás mindenese

A Brit Műanyagszövetség szerint a PET-anyagok előállítása olcsóbb, mint az alumíniumé vagy az üvegé, ami azt jelenti, hogy a végül újrahasznosított ülésanyagnak mindig lesz piaca.

A PET az újrahasznosítás mindenesének is tekinthető: a Natural Mineral Waters Europe, egy palackozott vizet gyártó ipari csoport szerint az újrahasznosított PET piacát csak a begyűjtött anyag mennyisége korlátozza – írja a SAE International.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink