Trend Egyre jobban kiéleződik az automatizálási verseny

Egyre jobban kiéleződik az automatizálási verseny

autopro.hu/D.Á. | 2021.02.15 06:19

Egyre jobban kiéleződik az automatizálási verseny

Fotó: Nemzetközi Robotszövetség

Felkapott témakör az iparban az automatizálás, így a robotokkal kapcsolatos statisztikák is – a Nemzetközi Robotszövetség objektív, átfogó adatokat adott közre az ipari robotok folyton gyarapodó, globális táboráról.

A statisztikák alapját a robotok 10 ezer dolgozóhoz viszonyított száma adja régiókra, országokra lebontva. A Nemzetközi Robotszövetség (IFR) elnöke, Milton Guerry szerint így az adatokat nem befolyásolják a különböző országok eltérő méretei, gazdasági jellemzői.

Szingapúr húzza fel Ázsiát

Régiós viszonylatban Nyugat-Európa vezet, majd Észak-Európa után jön Észak-Amerika, végül a legjelentősebb tartományok közé felfért Délkelet-Ázsia. Nagyban köszönhető ez Szingapúrnak – a városállamban 10 ezer dolgozóra 918 ipari robot jut, ami az országok közül a legtöbb. Itt automatizálás szempontjából az elektronikai ipar a legjelentősebb, a robotok főleg félvezetőket, számítógépes perifériákat gyártanak.

Második helyen Dél-Korea áll 868 robottal 10 ezer főre nézve. A robbanásszerű fejlődést felmutató ország mára a mikrochipek és LCD kijelzők piacvezetőjévé vált, főleg a Samsung és az LG által. Jelentős továbbá autóiparuk, és elektromos autók akkumulátorait is nagy számban gyártják.

Japánban robot szerel össze robotot

A harmadik helyen álló, 364 egységet elérő Japán a robotgyártásban jeleskedik, így itt már gyakran robotok szerelnek össze más robotokat, amelyek később akár az ország számottevő elektronikai, autó- és gépiparában is dolgozhatnak. Nem sokkal marad le Németország (346 robot 10 ezer főre), mint Európa messze legnagyobb robotfoglalkoztatója. A német autóipar használ az egyik legnagyobb arányban robotokat, és velük együtt a dolgozók száma is folyamatosan nőtt a szektorban az elmúlt tíz évben.

Az ötödik helyen Svédország áll 274 egységgel, itt az autóipar mellett a fémipar dominál. A 228 egységgel hatodik helyen álló Egyesült Államok a világ második legtöbb személygépjárművet gyártó, és szintén második legnagyobb autópiaccal rendelkező országa. Az USA-t autós mutatókban megelőző Kína a népességhez viszonyított robotmennyiség tekintetében jelenleg a tizenötödik a világon, ám dinamikusan fejlődik – elektronikai eszközökből és akkumulátorokból is itt gyártanak a legtöbbet.

Kiemelt Partnereink