Trend ChatGPT-vel látja el autóit a Volkswagen

ChatGPT-vel látja el autóit a Volkswagen

autopro.hu/V.M. | 2024.01.10 09:23

ChatGPT-vel látja el autóit a Volkswagen

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen a január 9-12-e között tartott CES elektronikai vásáron mutatja be az első olyan autóit, amiket elláttak a ChatGPT mesterségesintelligencia-alapú chatbottal, ami a jövőben a járművek hangasszisztensén keresztül nyújthat segítséget az autóvezetőknek.

Közleménye szerint a VW az első tömegpiaci autómárkaként fogja a ChatGPT-t alapfelszereltségként kínálni számos modelljében 2024 második negyedévétől. A szóban forgó típusok az ID.7, az ID.4, az ID.5, az ID.3, az új Tiguan, az új Passat és az új Golf.

A német autógyártó a Cerence szoftvercég Cerence Chat Pro szoftverével integrálja a ChatGPT-t az IDA hangasszisztensbe, kiterjesztve annak képességeit. Alapesetben az IDA használható az infotainment, a navigáció és a szellőzés kezelésére, illetve alapvető kérdések megválaszolására. A ChatGPT az utóbbin túlmutató kérdések megválaszolásakor fog bekapcsolódni. A VW szerint a chatbot többek között lehetővé teszi majd az összetettebb társalgást és annak intuitív módon végzését, a kérdések tisztázását, illetve járműspecifikus információk keresését.

A VW hangsúlyozza, hogy a sofőrtől nem fog semmilyen változtatást vagy plusz teendőt megkövetelni a ChatGPT használata. Az IDA hangasszisztens aktiválása a „Helló IDA” szavakkal vagy egy kormánykapcsoló megnyomásával lehetséges, ezután amíg képességei engedik, az utasításokat a szokott módon az IDA hajtja végre, amikor pedig a kérés meghaladja a rendszer kereteit, azt a mesterséges intelligenciának továbbítja, miközben a továbbiakban is az IDA megszokott hangjával kommunikál az autó.

A VW szerint a ChatGPT nem fér hozzá a járműben tárolt adatokhoz, a kérdések és válaszok pedig azonnal törlésre kerülnek az adatvédelem érdekében.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink