Trend Biztonságosabbá teszi az utakat a Stellantis

Biztonságosabbá teszi az utakat a Stellantis

autopro.hu/V.M. | 2023.05.25 07:21

Biztonságosabbá teszi az utakat a Stellantis

Fotó: Stellantis

A Stellantis olyan szolgáltatást kínál több mint 1,8 millió Egyesült Államokban és Kanadában regisztrált járművéhez, amely vezetőiket figyelmezteti, ha egy baleset vagy meghibásodás folytán mozgásképtelenné vált jármű felé közelednek.

Hirdetés

A Stellantis 2018-ban és azután készült Chrysler, Dodge, Ram és Jeep modelljeiben elérhető Uconnect konnektivitási szolgáltatás alapfunkciója az EVAS (Emergency Vehicle Alert System – Segélynyújtó járműre figyelmeztető rendszer). A vállalat egyik munkatársának ötlete alapján megalkotott funkció figyelmezteti a sofőrt, amennyiben a közelben megkülönböztető jelzést használó járművek – például mentőautók –, esetleg más potenciális veszélyforrások, például építkezési terület vagy megállást szükségessé tevő fizetőkapuk vannak.

Biztonsági hálózat

Az EVAS a vehicle-to-everything (V2X) kommunikációs koncepción alapul, ami lehetővé teszi a gépjárművek egymással és más környezeti elemekkel, például intelligens közlekedési infrastruktúrával való adatcseréjét. Az EVAS a HAAS Alert közlekedésbiztonsági adatfelhőjéhez csatlakozik, mely a biztonsági információk gyűjtő- és elosztóállomásaként működik Észak-Amerikában, a hozzácsatlakoztatott járművekre és más konnektivitási képességgel rendelkező eszközökre alapozva, egyúttal azokat kiszolgálva.

A Stellantis az első globális autógyártóként hivatkozik magára, mely egy V2X digitális figyelmeztető rendszert alapfunkcióként kínál konnektivitási szolgáltatást használó vásárlóinak.

A vállalat továbbá állítja, hogy keresi a hasonló fejlesztések lehetőségét, amelyek egyike a Hazard Enhanced Location Protocol (HELP) rendszer, amit leginkább „Javított veszélyeshely-jelző protokollként” lehet lefordítani. A Uconnect képességeit bővítő új funkció a vezetőt akkor figyelmezteti, ha egy mozgásképtelen jármű felé közelít.

Sok a baleset, változás kell

A Stellantis által idézett statisztikák szerint az úton vagy útszélen megállt járművekhez köthető balesetek során naponta több mint 40 ember sebesül meg vagy veszti életét az Egyesült Államokban, ami jól mutatja, hogy miért lehet szükség a HELP-hez hasonló rendszerekre.

A manuálisan, vagy baleset után automatikusan aktivált HELP jelet küld a HAAS Alert felhőjének, mely a közelben tartózkodó más közlekedőknek figyelmeztetést ad ezt követően. Utóbbiak 15-20 másodperccel a mozgásképtelen járműhöz érkezés előtt kapnak figyelmeztetést, így időben felkészülhetnek a lassításra és a kikerülő manőverre.

A Stellantis szerint a HELP egy fejlesztési lehetősége, a HELP Lighting Alerts (HELP fényalapú figyelmeztetések). Ez a mozgásképtelenné vált jármű fényforrásait egy tudományosan optimálisnak mondható módon működtethetné, hatásosabban keltve fel a közlekedők figyelmét.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink