Trend Az MI lesz a legnagyobb techkiállítás központjában

Az MI lesz a legnagyobb techkiállítás központjában

autopro.hu/P.B. | 2024.01.05 17:17

Az MI lesz a legnagyobb techkiállítás központjában

Fotó: Shutterstock

2024-ben január 9-12. között kerül megrendezésre Las Vegas-ban a CES kiállítás. A korábban Consumer Electronics Show néven futó rendezvény egyike a legnagyobb és legfontosabb technológiai eseménynek, ahol számos nagyvállalat mutatja be a legfrissebb újításait.

Az idei CES a szakértők várakozása szerint a mesterséges intelligenciáról fog szólni. Számos vállalat mutat majd be olyan termékeket vagy újításokat, amik a mesterséges intelligenciára támaszkodnak. Ezek fényében talán érdekes, hogy az OpenAI főnöke, Sam Altman nem jelenik meg a jövő héten a Las Vegas-i CES kiállításon – az ő cége indította el tavaly a generatív MI körüli lázat a ChatGPT-vel, ami az idei kiállításon meghatározó lesz.

Az OpenAI befolyása a bemutatón Altman fizikai távolléte ellenére arra az időszakra emlékeztet, amikor Steve Jobs ugyan távolmaradt a CES-től, de az Apple meghatározta a technológia cégek világát.

A generatív mesterséges intelligenciával kapcsolatos projektek finanszírozása tavaly robbanásszerűen megnőtt, és több mint ötszörösére, 23,78 milliárd dollárra nőtt december elejéig a PitchBook adatai szerint.

„Ez mindenben az MI éve” - mondta Maribel Lopez, a Lopez Research technológiai elemzője. „Ha nincs mesterséges intelligencia a termékedben, ne jelenj meg, nem érdemes beszélni róla” – tette hozzá összefoglalva a jelenlegi helyzetet.

A járműiparban is tarol az MI

A Bosch várhatóan bemutat egy szinte láthatatlan rendszert, ami mesterséges intelligencia segítségével észlelné a fegyvereket, ezzel biztonságosabbá tenné az amerikai iskolákat. A japán NEC olyan mesterségesintelligencia-szoftvert fog bemutatni, amely lehetővé teszi a mobileszközök számára az arcminták és a pupillák állapotának elemzését, hogy megbecsüljék az emberi vitális és mentális állapotot.

Természetesen a járműiparral kapcsolatban sem nélkülözi majd az újdonságokat a Bosch, ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, új integrált chipet mutat majd be a cég. Az LG pedig egy átlátszó antennát villant majd.

A várakozások szerint számos vállalat bemutatja majd, hogyan teszi a mesterséges intelligencia a járművek üzemeltetését gördülékenyebbé és biztonságosabbá. A mesterséges intelligenciát alkalmazó autonóm technológiába való évekig tartó befektetések után az autógyártók új fókuszterülete az a technológia, amely teljesen személyre szabott élményt tesz lehetővé autók vásárlása és vezetése közben – mondta Akash Arora, a Boston Consulting Group ügyvezető igazgatója.

Például a mesterséges intelligenciával működő virtuális asszisztenseket gyártó Cerence partnerséget jelent be a Volkswagennel, az izraeli székhelyű Cipia pedig várhatóan bemutat egy olyan rendszert, amely a járművezetők figyelmét és álmosságának jeleit monitorozza. Az Amazon.com bejelentette, hogy a generatív MI területén partnerséget fog kötni a BMW-vel, de a CES előtt erről nem kívánt részleteket közölni – írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink