Trend Autóipari svájci bicskát fejleszt az msg Plaut

Autóipari svájci bicskát fejleszt az msg Plaut

autopro.hu | 2023.09.17 16:18

Autóipari svájci bicskát fejleszt az msg Plaut

Fotó: msg Plaut

A msg Plaut Hungary már korábban is hírt adott egyik jelenlegi fejlesztéséről, az Automotive Hacker Suitcase-ről, mely egy komplex autóipari fejlesztőeszköz. A projekt célja, hogy egy amolyan „autóipari svájcibicskát” alkossanak, mely több, akár merőben különböző területen is felhasználható, vagy megfelelő kiindulási alapot nyújt egy-egy speciális igény teljesítéséhez. A cég most lapunk kérésére összefoglalta a projektet.

A svájci bicskához hasonlítható sokrétűségnek a bemutatása volt a célunk az elmúlt fél évben, így több különböző alkalmazást is kifejlesztettünk a Suitcase lehetséges felhasználásának demonstrálására – kezdi a bemutatást Garad Ágoston, a msg Plaut Hungary beágyazott szoftverfejlesztője.

Az egyik demonstráció, mely már korábban is említésre került, egy autóval való kommunikáció. A „Hackerkoffer”-t OBD2 interfészen keresztül csatlakoztattuk egy tesztautó CAN hálózatához. Ezen keresztül hozzáfértünk az autó diagnosztikai rendszeréhez, melyből különböző adatokat olvastunk ki. Egy igen látványos alkalmazás például az autó fordulatszámát ki is jelezte a bőrönd egyik kijelzőjén. Az OBD2 csatlakozásra nincs egyébként szükség, sőt, a belső CAN hálózatról sokkal több információt lehetséges kinyerni, így a későbbiekben ez még egy megvalósítandó feladat lesz.

Egy másik prezentációnk az eszköz kommunikáció elemzésére szolgáló képességét hivatott bemutatni, mely során két részegység segítségével egy realisztikus környezetet valósítunk meg. Az egyik a központi egység, ami adatokat továbbít a másik egységnek, mely egy műszerfalat szimulál. A megadott adatokat valós időben követhetjük a műszerfalon, emellett rögzíteni is tudjuk a teljes CAN kommunikációt, és az így készített logok elemzésével az egyes üzenetek tartalmát vissza lehet fejteni.

Ehhez kapcsolódik az a demonstráció is, amelyet a Techtogetheren is be fogunk mutatni. Egy valódi autó műszerfalát csatlakoztattuk az eszközhöz, melynek a kommunikációját visszafejtettük, így képesek vagyunk azt vezérelni. A Techtogether során a versenyző csapatoknak kiadott feladat is erre a konfigurációra épül.

Több területen is alkalmazható

A projekt részeként egy képfelismerő alkalmazás fejlesztésével is foglalkoztunk, a rendelkezésre álló hardver képességeit szem előtt tartva. Az egyik részegység ugyanis egy ARM processzort használó számítógép, melynek processzora egy beépített FPGA-t is tartalmaz. Ennek segítségével hardveresen gyorsíthatjuk a gépi tanulást használó algoritmusokat. A fejlesztés elején még ennek használata nélkül, egy egyszerű alkalmazást valósítottunk meg, amely képes tárgyakat felismerni valós időben. A hardveres gyorsítás nagy mértékben felgyorsította a programot, így akár bonyolultabb algoritmusok is megvalósíthatóak lettek, például az önvezető járművek által használt szegmentáció.

A fenti példákkal célunk bemutatni az eszköz sokszínűségét. Mint látható, az Automotive Hacker Suitcase használható az autóiparban, az új kihívást jelentő területeken, mint például a kiberbiztonság vagy az ADAS rendszerek fejlesztése.

Ahogy arról már korábban is szó volt, a projekt egyik célja többek között az oktatásban való felhasználás, akár saját gyakornokainknak is tanulási lehetőséget biztosítva. Ennek megfelelően az msg Plaut Hungary most is több nyitott pozícióval várja az egyetemi hallgatókat, akik szeretnének a technológiával megismerkedni – mondta Garad Ágoston.

Akikkel már biztosan találkozhat a TECHTOGETHER+ rendezvényen:

ACPS Automotive Kft., AVL Hungary Kft., Bosch Rexroth Hajtás- és Vezérléstechnika Kft., Continental Automotive Hungary Kft., fiREG.hu Kft, Hepenix Kft., Kontron Hungary Kft., Knorr Bremse Fékrendszerek Kft., Knorr Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft., msg Plaut Hungary Kft., Nefab Packaging Hungary Kft., Schunk Intec Kft., Siemens Zrt., SK On Hungary Kft., SMC Hungary Kft., Trenkwalder Recruitment Kft., Tequa Akadémia

Az október 17-én a budapesti Eiffel Műhelyházban megrendezésre kerülő TECHTOGETHER+ Járműipari konferencia mellett egy innovatív ipari technológiákra fókuszáló kiállítás, és a már komoly hagyományokkal rendelkező Techtogether mérnökhallgatói verseny is megszervezésre kerül.

Az egynapos rendezvényen párhuzamosan zajlanak a programok az eltérő közönségnek. Az autopro.hu és a MAGE közös járműipari konferenciájának a belépő díja: 60.000 Ft+áfa. Szerezze be jegyét most az alábbi linkre kattintva! A rendezvény keretében megtartott szakmai találkozó és mérnökhallgatói verseny díjmentesen látogatható, csupán előzetes regisztrációhoz kötött.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink