Trend Alumínium tetőkkel válhatnak könnyebbé autóink

Alumínium tetőkkel válhatnak könnyebbé autóink

autopro.hu/V.M. | 2021.10.19 11:21

Alumínium tetőkkel válhatnak könnyebbé autóink

Fotó: Alumobility

Az alumínium karosszériaelemek alkalmazásának lehetőségeit vizsgáló Alumobility nonprofit szervezet egy friss kutatásában arra jutott, hogy a személyautók tetőszerkezetének alumíniumból készítésével jelentős tömegmegtakarítás érhető el az acél megoldásokkal összevetve, méghozzá úgy, hogy az autógyártók szilárdsági követelményei is teljesülnek.

Hirdetés

A kutatás során elkészített alumínium tetőszerkezet tömege 42 százalékkal alacsonyabb, mint az Audi e-tron referenciának tekintett tetője, ami magas szilárdságú acélból készült.

„A legfrissebb kutatásunk bizonyítja, hogy az alumínium a járművek tetőszerkezetéhez, ami a karosszériastruktúra egy szignifikáns részét alkotja, egy erős, fenntartható alternatíva lehet az acéllal szemben” – fogalmazott Mark White, az Alumobility főigazgatója.

Az eredményeket taglalva hozzátette, hogy az alumínium azonos térfogatú struktúrában teljesíti vagy akár túlteljesíti a követelményeket, ami tömegcsökkentést, azáltal pedig a konvencionális hajtású járműveknél kisebb károsanyag-kibocsátást, az elektromos modelleknél pedig nagyobb hatótávolságot jelent.

A kutatás során megállapították továbbá, hogy az alumínium tetőszerkezet kevesebb alkatrész felhasználásával késztíthető el, mint az acél változat, amivel csökkenthető a járművek összeszerelési ideje és költsége.

A 2021 januárjában az alumínium termékeket gyártó Constellium és Novelis általa alapított Alumobility technikai tanulmányokat folytat annak érdekében, hogy segítse az autógyártókat alumínium karosszériaelemek alkalmazásában.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink