Trend A világ legerősebb töltőjét mutatta be a Shell

A világ legerősebb töltőjét mutatta be a Shell

autopro.hu/D.Á. | 2022.05.18 09:18

A világ legerősebb töltőjét mutatta be a Shell

Fotó: Shell

Németországban áll először szolgálatba a világ leggyorsabbjának mondott elektromosautó-töltő, amelyet a svájci technológiai cég, az ABB fejlesztett és a Shell energiaipari óriás vett fel hálózatába. A töltő állítólag egy kompatibilis elektromos autót 15 perc alatt tud feltölteni.

Az ABB Terra 360 neve a 360 kilowattos maximális töltési teljesítményre utal, amivel egy erre felkészített autót 15 perc alatt képes feltölteni az újdonság. Németországban a következő egy évben 200 darab Terra 360-at telepítenek majd. Ez a Shell azon tervének része, mely szerint 2025-re világszerte 500 ezer elektromosautó-töltőt akarnak telepíteni 2025-re, 2030-ra pedig 2,5 milliót.

Kapitány István, a Shell Mobility alelnöke elmondta, a vállalat piacvezető akar lenni e-autó-töltésben, és mindenhol ott akarnak lenni, szolgálva az ügyfelek kényelmét. Kiemelte, főleg a hosszú távokat autózók számára kulcsfontosságú a töltési sebesség, hiszen minden töltéssel töltött perc is hátráltató tényező. Például flottakezelők számára is elengedhetetlen a gyors töltés, hogy folyamatosan mozgásban tarthassák autóparkjukat.

Fotó: ABB News & Media

Dinamikus energiaelosztásának köszönhetően a Terra 360 egyszerre több autót is képes a lehető legnagyobb teljesítménnyel tölteni. Pontosabban képes lenne, mert jelenleg még nincs olyan autó a piacon, ami ekkora teljesítménnyel tudna áramot felvenni. A Hyundai Ioniq 5 és a Kia EV6 például megközelíti ezt értéket 350 kilowattal. A Terra 360 a 250 kilowattos Tesla Superchargereket messze lekörözi.

Erős és környezetkímélő egyszerre

Az ABB azt állítja, új töltője segít a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében, ezáltal felveszi a harcot a klímaváltozással. Közölték, az elektromos autók töltésének globális vezetőiként hisznek az olyan együttműködések sikerében, mint amit most kötöttek a Shell-lel. Mivel a közlekedés önmagában 29 százalékát teszi ki az üvegházhatású gázok emissziójának, szerintük az ehhez hasonló kollaborációk megkötése sosem volt még ilyen fontos — áll az Autocar cikkében.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink