Trend A németek és a franciák nem szívesen fosztanák meg az oroszokat a luxusautóktól

A németek és a franciák nem szívesen fosztanák meg az oroszokat a luxusautóktól

autopro.hu/R.K.E. | 2024.06.11 15:20

A németek és a franciák nem szívesen fosztanák meg az oroszokat a luxusautóktól

Fotó: Pixabay

Németország és Franciaország harcol Putyin oligarcháinak BMW-jeiért és Mercedeseiért, ugyanis Berlin és Párizs ellenzi az EU azon törekvéseit, hogy a luxusautók Fehéroroszországon keresztül ne juthassanak el Oroszországba.

Hirdetés

Németország ellenzi az Európai Unió azon törekvéseit, hogy bezárjon egy olyan kiskaput, amely lehetővé teszi, hogy a csúcskategóriás áruk, köztük luxusautók Fehéroroszországon keresztül jussanak el Oroszországba. A berlini és párizsi ellenállás miatt az uniós országok mérlegelik, hogy az Oroszország elleni 14. szankciócsomagot szétválasszák-e a Fehéroroszország elleni hasonló intézkedéscsomagtól, hogy a június 13-15-én Olaszországban megrendezésre kerülő éves G7-csúcstalálkozóra időben megállapodás szülessen.

A Mercedes felsőkategóriás limuzinok minden magára valamit is adó orosz oligarcha számára a végső státuszszimbólumot jelentik – kék villogó, sziréna és fegyveres biztonsági őröket szállító terepjárók kíséretében már régóta ismerős látványt nyújtanak Moszkva és más orosz városok utcáin. Vlagyimir Putyin elnök maga is egy páncélozott Mercedes Pullmanban közlekedett, mielőtt néhány évvel ezelőtt egy orosz gyártmányú Aurus Senatra váltott.

Megugrott az import

Az uniós autók Fehéroroszországba irányuló importja tavaly 2,6 milliárd dollárra nőtt, ami több mint négyszeres növekedés 2021-hez képest. A kutatók a legnagyobb relatív növekedést a luxusautók ágazatában figyelték meg, amely 1,4 milliárd dolláros értékkel a teljes importnövekedés kétharmadát tette ki. Tekintettel arra, hogy a megugrás ellentmond a belarusz autópiaci fejleményeknek, valószínűleg az Oroszországba irányuló további reexporttal függ össze – írja a Politico.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink