Trend A kínai márkák uralják az orosz autópiacot

A kínai márkák uralják az orosz autópiacot

autopro.hu/R.K.E. | 2024.04.09 11:17

A kínai márkák uralják az orosz autópiacot

Fotó: Geely

Az oroszországi márciusi eladási adatok azt mutatják, hogy a kínai márkák uralják a piacot, és a tíz legkelendőbb márka közül kilencet a kínai márkák uralnak, és csak a hazai bajnok Lada előzi meg őket. Még meglepőbb, hogy az egyik ilyen márka a Li Auto, amelyről eddig úgy vélték, hogy nem exportál autókat.

Tavaly Oroszország volt Kína legnagyobb autóexport-piaca a 2023 január és november közötti 841.000 darabos eladással. Bár a Lada eladásai messze meghaladták bármelyik kínai márka eladásait, és márciusban 64,5 százalékkal, az első három hónapban pedig 43,2 százalékkal nőttek éves szinten, néhány kínai márka növekedése sokkal nagyobb volt. A Great Wall Haval márkája, a Geely és a Chery márciusban 16.045, 15.004 és 13.159 darabos eladással meglehetősen közeli eredményeket ért el.

A Geely és a Chery valójában még jobban is teljesített, mivel többször is felkerültek a top tízes listára. A Geely még a 9. helyet is megszerezte. A Chery viszont az Exceed márkától is szerepelt a 6. helyen, az Omoda a 7. helyen, a Jetour pedig a 10. helyen. Az Omoda egy kizárólag exportra szánt márka a különböző Chery autók számára, amely először a Chery Omoda 5 átnevezett változatával debütált, és kezdetben Oroszországban és Kazahsztánban használták márkaként.

A legnagyobb újdonság azonban a listán a Li Auto, egy olyan márka, amelyről általában azt gondolják, hogy csak Kínában működik. A Li márciusban 3617 autót adott el Oroszországban, ami 14971 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, az első negyedévben pedig a márka 8049 autót értékesített, ami 19532 százalékos növekedést jelent – írja a carnewschina.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink