Trend A Honda hozhatja el a hármas szintű önvezetést

A Honda hozhatja el a hármas szintű önvezetést

autopro.hu/V.M. | 2020.11.11 18:18

A Honda hozhatja el a hármas szintű önvezetést

Fotó: Facebook/Honda Global

A Honda bejelentette, hogy a világ első autógyártójaként fog hármas szintű önvezetési képességgel rendelkező autót sorozatban gyártani, lehetővé téve vásárlóinak, hogy sűrű forgalmú autópályákon a járművükre bízzák a navigálást.

A japán OEM még 2021 március vége előtt fogja megkezdeni az új Legend luxus szedán értékesítését, benne egy új fejlesztésű automata vezetőrendszerrel.

Az a bizonyos rendszer nem más, mint a Traffic Jam Pilot, vagyis Forgalmi torlódási asszisztens, aminek a japán kormány kevesebb, mint egy nappal a bejelentés előtt állította ki biztonsági tanúsítványát. A rendszer lehetővé teszi a vezetőnek, hogy a törvényeket betartva vegye le tekintetét az útról – írja a Reuters.

A járműveket nullától ötig terjedően hat osztályba sorolják önvezetési képességük szerint. Legalsó szintűnek számítanak azok, melyekben a kormányzás, gyorsítás és fékezés teljes mértékben a vezető feladata, míg ötös szintűnek a teljesen autonóm járművek tekinthetőek.

Jelenleg legfeljebb kettes szintű önvezetési képességgel bíró modelleket forgalmaznak. Ezek bizonyos körülmények között a sebességük önálló szabályozására, valamint önkormányzásra is képesek, a sofőrnek azonban folyamatosan az úton kell tartania a szemét, és felügyelnie kell járműve működését.

A világ nagy autógyártói mellett sok kisebb cég is, úgy mint az Argo AI vagy a Waymo is önvezetési technológiák fejlesztésén dolgozik. Ahogy arról mi is beszámoltunk, az elektromos autókat gyártó amerikai Tesla a nyáron közölte, hogy már „nagyon közel jár” az ötös szintű önvezetés megvalósításához.

Kiemelt Partnereink