Trend A gyártók fognak felelni az önvezető autók baleseteiért

A gyártók fognak felelni az önvezető autók baleseteiért

autopro.hu/V.M. | 2023.11.08 14:18

A gyártók fognak felelni az önvezető autók baleseteiért

Fotó: LeasePlan

Nagy-Britanniában olyan törvényeken dolgoznak, melyek értelmében a gyártók, nem pedig a felhasználók lesznek felelősek az önvezető autók által okozott bármilyen balesetért.

A tervekről maga III. Károly, az Egyesült Királyság királya beszélt a törvényhozás előtt tartott beszéde során. „A minisztériumaim új jogi keretrendszereket fognak bevezetni, hogy támogassák a feltörekvő iparágak, mint az önvezető járművek biztonságos kereskedelmi fejlődését” – fogalmazott.

A brit kormány tervei szerint mikor egy gépjármű saját magát vezeti, akkor a gyártó vállalat, nem pedig a felhasználó lesz felelős a jármű viselkedéséért. A kormány szerint ezáltal védeni fogják a fogyasztót, és hozzájárulnak a biztonságos önvezető járművek fejlesztéséhez.

Az új törvény tartalmazni fogja, hogy milyen szempontok teljesülésével fog egy jármű önvezetőnek számítani, továbbá a balesetek kivizsgálásának módját is fel fogja vázolni.

Egy lépés a jó irányba

A brit kormány tervét üdvözölte az AXA biztosítótársaság, aminek brit és ír üzleti területi vezetője, Tara Foley a Reuters szerint elmondta: „A biztosítók számára a törvény nélkülözhetetlen tisztán látást nyújt az önvezető járművekkel kapcsolatos felelősség meghatározásában.”

A brit kormány tervei egyúttal iparági szakértők iránymutatásának is megfelelnek – sokuk korábban arra figyelmeztetett, hogy a nemzeteknek megfelelő jogi hátteret kell biztosítaniuk, illetve a felelősség kérdését is tisztázniuk kell ahhoz, hogy a társadalommal elfogadtassák az önvezetést és a biztosítók hajlandóak legyenek biztosítást nyújtani.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink