Trend Technológiai keltetővé alakult egy egész holland régió

Technológiai keltetővé alakult egy egész holland régió

Kuthi Áron | 2018.07.24 12:41

Technológiai keltetővé alakult egy egész holland régió

Helyi és nemzetközi nagy cégek, startupok, tesztműhelyek és oktatótermek jól megférnek egymás mellett az Eindhoven közelében működő High Tech Automotive Campuson, amely Hollandia egyik legnagyobb iparági fejlesztőközpontja. Szárnyal az innováció Észak-Brabantban.

Hirdetés

A High Tech Automotive Campus huszonkét hektáron terül el, hatszáz embernek ad munkát. Ők persze sok-sok kisebb-nagyobb cégnél dolgoznak, de közös bennük, hogy mindenki az autóipar, a mobilitás valamelyik területével foglalkozik. Észak-Brabant régió már jó ideje tudatosan építi K+F és innovációs profilját. Az Automotive Campus korántsem az egyetlen startup-keltető a környéken, elég csak a Brainport Eindhoven nevű alapítvány innovációt támogató sokrétű tevékenységét említeni. De például a BrabantStad néven alakult városok közötti összefogás is egy nagy technológiai inkubátorháznak fogható fel, amely persze nemcsak autóipari, hanem meghatározó részt az orvostudományi technológiák területén hoz kiemelkedő eredményeket.

Brabant (hivatalos nevén Észak-Brabant) a holland ipari termelés összértékének 20 százalékát adja, a K+F-források egyharmada ide áramlik. A tartománynak nagy műszaki hagyományai vannak, innen indult világhódító útjára a Philips, és itt található a világ egyik legnagyobb, integrált áramköröket gyártó berendezéseket gyártó cége, az ASML. A szakemberképzésben és -utánpótlásban oroszlánrészt vállal a relatíve fiatal, 1956-ban alapított Eindhoveni Műszaki Egyetem.

A High Tech Automotive Campus rengeteg cég összefogásából született, de besegített egy nagy holland autóipari klaszter, az AutomotiveNL és Brabant Régió önkormányzata is. Itt van jelen egy műhellyel a feltörekvő Lightyear autómárka is, amely napelemes járművével szeretne a Tesla versenytársává válni.

Itt készült a július elején bemutatott kétüléses, NOAH névre keresztelt elektromos autót, amely 90 százalékban újrahasznosított, lebomló anyagból készül. A fejlesztés mögött az eindhoveni műszakis hallgatók állnak.

Szintén itt fejlesztik azt a töltési megoldást is, amely egy közönséges fedlap alatt található, a járdaszintből felnyíló töltőállomást jelent.

Az innováció persze nem sokat ér, ha nem piacosítható. Az autóipari kampusszal szorosan egyűttműködő Eindhoveni Műszaki Egyetem úgy támogatja a tudás pénzre váltását, hogy az itt működő Innvation Lab már az egyetemi tanulmányok alatt segít a hallgatóknak a cégalapításban. Kikötés, hogy a profit egy egyetemi alapítványba áramoljon vissza, tehát itt tényleg nem a pénz a lényeg, hanem az üzleti élettel való ismerkedés, az ötletek menedzselésének gyakorlása. Az egyetem évente 40-50 céget alapít.

Az Automotive Campus igazgatója, Lex Boon a Trouw holland lapnak azt nyilatkozta, a tudásközpont azért működik együtt olyan szorosan az egyetemekkel, és azért foglalkoztat több száz hallgatót, mert így válnak vonzóbbá az itt fejleszteni szándékozó vállalatok számára. Az eindhoveni Fontys Egyetem műszaki kara épp most épít újabb képzési központot a területen, a Summa informatikai vállalat pedig szakképzési centrum kialakításáról döntött.

Úgy tűnik, a hollandok tényleg készülnek a jövőre, számítások szerint a holland technológiai iparnak az elkövetkező 12 évben 120 ezer emberre lesz szüksége, csak így biztosítható, hogy hosszabb távon is a holland gazdaság hajtómotorja maradjon.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink