Trend Az e-autók új kellékét fejleszti a Toyota

Az e-autók új kellékét fejleszti a Toyota

autopro.hu/B.B. | 2017.11.02 06:25

Az e-autók új kellékét fejleszti a Toyota

Nincs több defekt a Toyota levegő nélküli kerekeinek köszönhetően. Az újításnak ez azonban csak az egyik előnye, további pozitívumai az elektromos autókkal összefüggésben domborodnak ki.

Hirdetés

Már sok gyártó és beszállító nekifutott a járműipar egyik legalapvetőbb alkatrésze, az autógumi megreformálásának, azonban jó ötletek ide, biztonságosabb újítások oda, mindmáig a hagyományos, levegővel felfújt abroncsokat használjuk. A megoldás újragondolásának az alternatív hajtások terjedése adott újabb löketet, így a Toyota merőben más megközelítésű fejlesztést villantott.

A Tokiói Autószalonon mutatkozott be a japánok Fine-Comfort Ride nevű üzemanyagcellás gépe, melynek műanyagból és alumíniumból készült felnijein levegőt nélkülöző gumiabroncsok feszülnek. Ezek előnye, hogy kerekenként nagyjából öt kilóval könnyebbek lehetnek hagyományos társaiknál, így a kisebb össztömegen keresztül hozzájárulnak az elektromos/hidrogénes kocsi hatótávnöveléséhez.

Meg kell jegyezni, hogy a Toyota újításán még akad fejlesztenivaló: a prototípusok egyelőre ugyanolyan nehezek, mint a jelenlegi pneumatikus elvű kerekek. A súlycsökkenés mellett még a gördülési ellenálláson is dolgozni kell, ezen a fronton egyelőre még 10-20 százalékkal rosszabb teljesítményt mutat a fejlesztés. Az akadályok legyűrésében extra motivációt adhat, hogy a gyártási költségek szempontjából az újítás viszont már most, a prototípusfejlesztési és -tesztelési fázisban felveszi a versenyt a hagyományos gumiabroncsokkal.

A Toyota ennek megfelelően bizakodó, a termékfejlesztésben közreműködő Sumitomo Rubber Industries tesztjei alapján már 2020-as szériagyártásról is említést tett. Ha ez megvalósul, a gyártó közlése szerint a levegőmentes kerék szinte bármilyen elektromos meghajtású járművön megjelenhet.

Kiemelt Partnereink