Techtogether Új fázisában a StudentTechLab robotikai projektje

Új fázisában a StudentTechLab robotikai projektje

Végh Martin | 2023.10.07 08:18

Új fázisában a StudentTechLab robotikai projektje

Fotó: StudentTechLab ELTE

A StudentTechLab ELTE a nyáron jelentős mérföldkőhöz érkezett a robotikai projektjében. A szombathelyi hallgatók azonban még a nagy szakmai kihívást jelentő projekt mellett is szakítottak időt más elfoglaltságokra az elmúlt hónapokban – többek között új lehetőségeket kerestek arra, hogy tudásukat összemérhessék más csapatokkal. Az ELTE Informatikai Kar Savaria Műszaki Intézethez tartozó mérnökhallgatói csapat idei évéről Horváth Milán csapatvezetőt kérdeztük.

- Hogyan telt a 2023-as év eddigi része a StudentTechLab ELTE csapatánál? Milyen versenyeken és egyéb programokon jelentetek meg?

- A 2023-as év eddigi részében igyekeztünk újragondolni a csapat felépítését, hogy minél hatékonyabban tudjunk dolgozni mind a projekteken, mind pedig a Techtogether feladatokon. Nyáron a csapattagokkal kihasználtuk a szabadidőt, hogy újabb versenyeket, valamint rendezvényeket keressünk. Ezenkívül elmentünk a Drone Racing Hungary győri versenyére, hogy ötleteket gyűjtsünk egy következő projekthez.

- Egy régóta futó projektetek a robotkarépítés. Tavasszal azt mondtátok, hogy a kar összeszerelése és programozása következik. Hogyan álltok most a munkával?

- A robotkar első prototípusának összeszerelését sikeresen befejeztük az előző félévben, valamint a nyár folyamán. A következő fázis a prototípus programozása lesz. Hátrányt jelentő tényező, hogy több olyan hallgató végzett idén, akik szerves részét képezték a projektnek, ezért nagy valószínűséggel lassabban fogunk tudni haladni a robotkarkészítés további lépéseivel.

A projekt összetettségére és szakmai kihívásaira egyúttal az is rávilágít, hogy lehetséges, több szakdolgozati téma is születik róla a gépészeknél, valamint a programtervező informatikusoknál.

- A robotkar építése során milyen kihívásokkal szembesültetek?

- Az építés során természetesen, mint általában az első prototípusos projektek esetében, adódtak nehézségek. A robotkar elemeinek teherbírását úgynevezett Black Box módszerrel tudtuk ellenőrizni, ami azt jelenti, hogy az elemeket az elméleti teherbírásuk alapján teszteltük. A tesztelés során azonban több 3D-nyomtatott alkatrésznél delamináció következett be, ezért újra kellett tervezni azokat, több esetben meg kellett erősíteni a szerkezetet.

A robotkar 5. és 6. tengelyei

A robotkar 5. és 6. tengelyei | Fotó: StudentTechLab ELTE

- Milyen egyéb projekteken dolgoznak jelenleg a csapattagok? Milyen új projektekbe szeretnétek belevágni a közeljövőben?

- A csapattagok közül sokan folytatnak projektet, például a tantárgy követelménye miatt, vagy otthoni felhasználás végett, esetleg saját cégük számára. Vannak olyan hallgatók, akik 3D nyomtatókat kötöttek hálózatba, hogy távolról tudják kezelni azokat. Készült az előző félévben tantárgy keretében egy zárható okos filamentszárító, amely képes ellenőrizni a páratartalmat, valamint a hőmérsékletet, és amennyiben szükséges, szárítani tudja a filamentet. Ezenfelül méri annak tömegét és értesít, ha fogyóban van.

- Milyen szempontok alapján döntötök arról, hogy milyen projekteket valósítotok meg? Mennyire meghatározóak a döntési folyamatban a csapatot támogató vállalatok saját ipari igényei?

- A projektek kiválasztásánál több tényezőt is figyelembe veszünk, amelyek közé tartozik a fejlesztési potenciál és a csapat szakértelme. A döntési folyamat gyakran egy dinamikus egyensúly eredménye, amely összehangolja a különböző érdekeket és lehetőségeket. A rendelkezésre álló erőforrások, beleértve a pénzügyi forrásokat és az időkeretet, szintén jelentős szerepet játszanak a döntésben. Egy jó projektnek illenie kell a rendelkezésre álló erőforrásokhoz.

- Indul a StudentTechLab ELTE az októberi Techtogether mérnökhallgatói versenyen? Hogyan készültök az eseményre?

- Természetesen indulunk, ez nem is kérdés. Ami a tagfelvételt illeti, mi mindig szívesen fogadjuk a gólyákat és a felsőbbéves hallgatókat a csapatba. Mivel idén ősszel körülbelül ötvenen kezdik meg a gépészmérnöki BSc képzést, remélhetőleg sikerül több hallgatót is felvenni. A nemzetközi hallgatók közül is jelentkeztek újak a csapatba, valamint igyekszünk több szakról beszervezni hallgatókat, például programtervező informatikus és gazdasági képzésekről is.

Az október 17-én a budapesti Eiffel Műhelyházban megrendezésre kerülő TECHTOGETHER+ Járműipari konferencia mellett egy innovatív ipari technológiákra fókuszáló kiállítás, és a már komoly hagyományokkal rendelkező Techtogether mérnökhallgatói verseny is megszervezésre kerül.

Az egynapos rendezvényen párhuzamosan zajlanak a programok az eltérő közönségnek. Az autopro.hu és a MAGE közös járműipari konferenciájának a belépő díja: 60.000 Ft+áfa. Szerezze be jegyét most az alábbi linkre kattintva! A rendezvény keretében megtartott szakmai találkozó és mérnökhallgatói verseny díjmentesen látogatható, csupán előzetes regisztrációhoz kötött.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink