Techtogether Sok lelkes és motivált hallgatóval bővült a BME Solar Boat Team

Sok lelkes és motivált hallgatóval bővült a BME Solar Boat Team

Beck András | 2019.10.10 11:00

Sok lelkes és motivált hallgatóval bővült a BME Solar Boat Team

Új műhelyben dolgoznak saját fejlesztéseiken a BME hajóépítő csapatának tagjai. Jelenleg a meghibásodott motorvezérlő helyreállítása egyik fő feladtuk. A TechTogether versenyre az előfeladatok megoldásával készülnek, mondta Czibere Szilárd, aki augusztus óta a BME Solar Boat Team csapatkapitánya és a BME villamosmérnök hallgatója.

– Milyen újdonságaik voltak ebben a szezonban?
– A jelenlegi hajónk, Lana, a szezon során több területen is megújult az előző évi verziójához képest. Az új kiemelendő fejlesztéseink többek között a saját tervezésű hajócsavar, illetve a saját motorvezérlő volt. Csapatunk az adott szakterületeken először kezdett teljes körű, önálló fejlesztésekbe.

– Hogy alakultak az eddigi versenyszereplések?
– A 2018–2019. évi versenyszezon jól kezdődött a csapatnál. A szezon kezdetén új műhelyt találtunk a projektnek, ez nagy segítség volt számunkra, illetve számos új lelkes és motivált taggal bővült a csapat tavaly ősszel. A szezon hajrája a nyár kezdetével rengeteg kihívást tartogatott számunkra. Ezek többségét sikerrel vettük, azonban az előzőleg említett saját fejlesztésű motorvezérlőnkkel komoly problémák adódtak. Egy statikus teszten a vezérlő visszaállíthatatlanul sérült, így csapatunk vezérlő nélkül maradt az első nyári versenyek előtt. Igyekeztünk a problémát a rendelkezésre álló eszközökből helyreállítani, aminek egy bonyolult FPGA (field-programmable gate array), azaz a felhasználás helyén programozható logikai kapumátrix alapú, úgynevezett CEMF sensorless vezérlés lett az eredménye. Ez képes volt a hajócsavart az elvártaknak megfelelően meghajtani, azonban a rendelkezésre álló inverter és FPGA korlátosságai miatt nem tudtunk megfelelő hatásfokot elérni. Így a motor sajnos olyan szinten melegedett, hogy versenyzésre nem volt alkalmas. Természetesen jelenleg is folyamatosan a hibák minél előbbi kijavításán dolgozunk. A következő szezonra szeretnénk visszatérni az előző évekhez hasonlóan a holland és a monacói versenyekre is.

Az új kiemelendő fejlesztések közé tartozik többek között a saját tervezésű hajócsavar
Az új kiemelendő fejlesztések közé tartozik többek között a saját tervezésű hajócsavar

– Milyen munka zajlik jelenleg?
– Csapatuk a motorvezérlő helyreállításán dolgozik. Ugyanakkor a szeptember a tagfelvétel hónapja. A tagfelvétel zárásával sok lelkes és motivált hallgatóval bővültünk, aminek eredményeképpen új csapatstruktúrát alakítottunk ki, illetve olyan tudományterületek felé is lehetőségünk adódott nyitni, amelyekre eddig nem volt példa. Ezek közé tartozik a környezetgazdaságtan és az IoT technológia is.

– Hogyan készülnek a TechTogether versenyre?
– Az előfeladatok megoldásával készülünk, amelyeket a témakörhöz legközelebb álló szakmai csoportok készítenek el. Ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy az új tagokkal együtt készüljünk fel a versenyre, és ezáltal lehetőség van arra is, hogy a régi és az új tagok jobban megismerhessék egymást. Fontosnak tartom, hogy a megfelelő kapcsolatok kialakuljanak a csapattagok között és azt, hogy mindenkinek legyen tapasztalata arról, milyen együtt csapatban dolgozni. Ez a küzdőtéri feladatoknál számíthat majd hasznos tapasztalatnak.

Szeretnénk visszatérni az előző évekhez hasonlóan a holland és a monacói versenyekre – mondta Czibere Szilárd, a BME Solar Boat Team csapatkapitánya
Szeretnénk visszatérni az előző évekhez hasonlóan a holland és a monacói versenyekre – mondta Czibere Szilárd, a BME Solar Boat Team csapatkapitánya

– Miért szoktak jelentkezni erre a megmérettetésre?
– Ez egy remek lehetőség, hogy éles helyzetben, versenyszituációban tesztelhessék a tudásukat, képességeiket. Rengeteg tapasztalattal lehet gazdagodni és az új versenyszezon eleji hangulatot is meg tudja alapozni egy jól sikerült szereplés egy ilyen viadalon. Továbbá az sem utolsó szempont, hogy a szakterületek Magyarországon meghatározó szereplői is eljönnek a versenyre. Így mi is közelebb kerülhetünk a technológiai aktualitásokhoz és ezáltal jobb képet kapunk a szakterület alakulásáról. Természetesen az elnyerhető díjak, illetve a további különdíjak is ösztönzően hatnak, mivel ezek nagy változásokat jelenthetnek a projektünk előrehaladásában.

– A hajózásban milyen lehetőségek rejlenek a napelemek használatában?
– A napelemek használata a hajózásban még gyerekcipőben jár. Úgy gondoljuk, hogy az ehhez hasonló technológiák elterjedését és a bennük rejlő lehetőségek feltárását elősegítik a mi projektünkhöz hasonló meggondolások megvalósítása. Remélhetőleg a következő évtizedben a technológia a folyamatos fejlődésnek köszönhetően a hajóiparban is elterjed majd.

Kiemelt Partnereink