Techtogether Rákapcsol az önvezetésben a KEFO Motorsport

Rákapcsol az önvezetésben a KEFO Motorsport

Végh Martin | 2022.09.25 12:21

Rákapcsol az önvezetésben a KEFO Motorsport

Fotó: KEFO Motorsport

A kecskeméti Neumann János Egyetem mérnökhallgatói csapatát már jó ideje foglalkoztatja az önvezetés, most pedig elérkezettnek látják az időt, hogy megtegyék az első nagy lépést az önvezető versenyjármű készítése felé vezető úton. Többek között az önvezetéssel kapcsolatos tervekről, illetve az idei szezon tapasztalatairól kérdeztük Medgyesi Dániel csapatkapitányt.

Hirdetés

- Hogyan telt az év eddigi része a KEFO Motorsportnál? A Formula Student East és Netherlands versenyeken kívül jelen voltatok valamilyen formában más programokon?

- A szezonunk eddigi részét egy erős közepessel jellemezném, sajnos voltak problémáink, de végül mindent sikerült valamilyen formában orvosolni, és már most elkezdtük az előkészületeket a következő szezonra. A versenyeken kívül részt vettünk még konferenciákon is, illetve az egyetemünk által szervezett programokon, többek között a gólyatáboron is helyt álltunk.

- Idén a csapat a tavalyi versenyjárművel állt rajtvonalhoz. Mennyire váltak be az elvégzett fejlesztések?

- A járművünket több területen is fejlesztettük az idei szezonra készülve. Példaként említeném az aerodinamikai csomagot, ahogy a motor kenőrendszerét is. Továbbá ahogy arra az előző, tavaszi interjúnk alkalmával is utaltam, teljesen átterveztük az autónk elektronikai rendszerét új kábelköteg és váltóaktuátor beépítésével. Szerencsére a befektetett munka gyümölcsözőnek bizonyult, ugyanis a fejlesztéseink kivétel nélkül meghozták a tőlük elvárt eredményeket.

- Mik a tervek jövő évre autóépítés kapcsán. Maradtok a mostani koncepció fejlesztésénél vagy egy teljesen új autót fogtok készíteni?

- A jövő év kapcsán még biztosat nem tudok mondani, hiszen ezekben a pillanatokban is a koncepciónk megalkotásán dolgozunk, azonban egyelőre úgy néz ki, hogy a múlt évi koncepciót fejlesztjük tovább. A vázon tervezünk szignifikáns változtatásokat eszközölni, illetve az idei szezon során felmerült hibákat szeretnénk javítani és a különböző alrendszereket fejleszteni.

- A tavaszi interjúnk során utaltatok rá, hogy alrendszerekbe integrált fejlesztések révén már lépéseket tesztek az önvezető jármű építése felé, és a jövőben szeretnétek feljebb kapcsolni ezen a területen. Elképzelhető, hogy a következő tagfelvételkor már kifejezetten az önvezetés fejlesztéséhez fogtok embereket toborozni?

- Az idei évben sajnos nagyobb problémák miatt kicsit kevesebbet tudtunk foglalkozni az önvezető rendszerek implementálásával. Mindazonáltal a jövőben e téren egy nagy előrelépést szeretnénk tenni, amiről többet most még sajnos nem árulhatok el. Nagy reményeket fűzünk az önvezető rendszerünk fejlesztéséhez, és ebben a szezonban mindenképpen szeretnénk tagokat toborozni kifejezetten az önvezető rendszerünk készítéséhez. A felvételt nyertekből aztán egy külön, önvezetésre szakosodott csoportot tervezünk létrehozni.

- Vannak soraitokban már most olyanok, akik részt vehetnének egy önvezető rendszer fejlesztésében?

- Egyelőre csak előkészületeket teszünk az önvezető rendszer integrálása és fejlesztése érdekében, így még nincsenek kifejezetten az önvezetésre ráállított csapattársaink, de mint ahogy azt az imént említettem, az idei évben szeretnénk felállítani egy csoportot, ami dedikáltan az önvezető rendszerekre fókuszál.

- Hogyan készültök az őszi Techtogether 2022 versenyre? Van valamilyen konkrét célotok a szereplésetek kapcsán?

- A tavaszi Techtogether 2022 versenyen felvetett problémák tanulmányozásával, illetve az előző évi versenyek feladatainak megoldásával készülünk az idei versenyre. Célunk természetesen a lehető legjobb eredmény és helyezés elérése a verseny során, továbbá a lehető legtöbb tudás elsajátítása.

Az autopro.hu által október 18-19. között szervezett Techtogether 2022 egy, a járműipar technológiai változásait és azok emberi vonzatát körbejáró konferenciát, egy ipari szakkiállítást, és egy, már évek óta rendszeresen megtartott mérnökhallgatói versenyt foglal magába. A rendezvényen már biztosan találkozhat az alábbi cégekkel.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink