Techtogether Megmérkőztek egymással a jövő robotikai szakemberei

Megmérkőztek egymással a jövő robotikai szakemberei

Pörge Béla | 2023.06.28 07:20

Megmérkőztek egymással a jövő robotikai szakemberei

Középen a győztes Óbudai Egyetem (Benczik Árpád és Németh Dávid Márk), balra az ezüstérmes Széchenyi István Egyetem (Aczél Ákos és Deák István Balázs), jobbra a bronzérmes BMSZC (Fekete Botond és Lepcsényi Erik) | Fotó: Pörge Béla

A jövő szakemberei kétévente számos szakmában mérik össze tudásukat a WorldSkills versenyen. A Fanuc közbenjárásának hála 2019 óta a rendszerintegrátorok is helyet kaptak a szakmák között. Az Ipari Robotika kategóriában jövőre induló rátermett diákokat a Fanuc Olimpia Robotikai versenyen választották ki.

Három napon át, június 25-én délutántól június 27-éig zajlott a Fanuc Olimpia a japán robotikai óriás magyar leányvállalatának telephelyén, Törökbálinton. A rendezvény zárónapján az autopro.hu is jelen volt, így testközelből figyelhettük az elszánt, rátermett és mindenekelőtt szakmailag kiválóan felkészült diákok versengését. A versenyen öt csapat két-két tagja vett részt, akiket korábbi előselejtezőkön választottak ki: a Szegedi Tudományegyetemet két csapat képviselte (az egyetemről tizenkettő (!) páros szeretett volna indulni), az Óbudai Egyetem Alba Regia karáról és a győri Széchenyi István Egyetemről egy-egy csapat érkezett, valamint jelen volt még a középiskolák között legjobbnak bizonyuló újpesti BMSZC Két Tanítási Nyelvű Műszaki Technikumának két tanulója is.

Mezei Tamás, a Fanuc Magyarország ügyvezető igazgatója délelőtti előadásában elmondta, hogy a Fanuc a 2010-es évek közepétől óriási, egyre növekvő igényt tapasztalt a robotokkal kapcsolatos oktatásra a vállalatok, felhasználók felől. Globális szinten igaz, hogy az iskolai rendszer nehezen tudja lekövetni a robotika fejlődését, így a vállalatok részben saját kezükbe vették a rendszerintegrátori képzést: így tett a Fanuc is, mely európai szinten biztosít az oktatási intézmények részére eszközöket és szolgáltatásokat. A cég rendelkezik oktatási robotcellákkal (Roboguide), emellett az oktatókat is képzik. Franciaországban már megvalósult, hazánkban még csak terv szintjén oktatási dokumentációk kiadása, lényegében tananyag összeállítása is létezik.

Mezei Tamás ügyvezető

Mezei Tamás ügyvezető | Fotó: Pörge Béla

Az ügyvezető szavai szerint a tudást meg is mérettetik, ehhez a Worldskills versenyt találták a legjobb lehetőségnek. Először Kazan városában, 2019-ben mutatkozott be a rendszerintegrátori szakma a versenyen (Ipari Robotika a magyar neve a kategóriának).

A hazai Fanuc 2020-as stratégiájának része volt, hogy a 2021-es sanghaji WorldSkills-re jusson ki magyar csapat, ám a versenyt eltolták a koronavírus-járvány miatt, sőt, a helyszín is megváltozott: 2022-ben Luxemburg adott helyt a versenynek, ám előtte a 2020-ról eltolt grazi EuroSkills rendezvényen már harmadik lett az egyik magyar csapat.

Nagyon komoly megmérettetés

A két rendezvény súlyát jól mutatja, hogy ezeken rendszerint a legmagasabb szintű állami vezetők – elnökök, miniszterelnökök - vesznek részt. A sportból vett párhuzam szerint a WorldSkills a világbajnokság, az EuroSkills az Európa-bajnokság a szakmák számára, melyeket felváltva, kétévente rendeznek meg.

2022-ben a WorldSkills versenyen, Luxemburgban hetedik lett a magyar csapat, míg idén szeptember elején Lengyelországban, Gdansk városában rendezik meg az EuroSkillst, amin a dobogó a cél a magyar csapatnak.

A Fanuc idei robotikai olimpiája a 2024-es lyoni versenyre hivatalos selejtezőként szolgált, vagyis az itt diadalmaskodó páros utazhat jövőre Franciaországba. A lyoni versenyen 85 tagország ezernél is több versenyzője vesz majd részt, ezek a számok természetesen az összes szakmára együtt értendőek.

Bíró István, a Fanuc Olimpia felelőse és az ipari robotika szakértője röviden ismertette a diákok feladatát. Elmondása szerint a robotprogramozás az alap, de a versenyen a komplex gondolkodást is mérik. Így fontos eleme volt a feladatnak az elrendezés (layout), a dokumentáció és a külső perifériák integrálása is. A csapattagok kaptak egy egyhetes előképzést és egy Roboguide-képzést is a verseny előtt, hogy megfelelő szinten legyenek a megmérettetésre.

Fotó: Pörge Béla

Alapfeladatként hatvan tégla egyszerű kötésben történő palettázását kellett lemodellezni két palettára, elválasztó lappal, hatperces ciklusidővel. Kibővített feladatként megadott kötésben kellett elvégezni a palettázást, valamint Visionnel nehezítve, QR-kód alapján kiválasztott kötésben kellett megcsinálni a feladatot.

A WorldSkills Hungary program keretében az Iparkamara támogatja a versenyt. A program célja a szakmák társadalmi elismertségének növelése, a szakmatanulás, szakképzés, tehetséggondozás népszerűsítése. A versenyre kijutó csapat egy intenzív, 120 napos felkészítést kap a kamarától, valamint magát az utazást is a kamara támogatja.

Végeredmény

Június 27-én kora délutánra kiderült, hogy az öt legjobb diákcsapat közül ki volt a legügyesebb. A két szegedi csapat maradt le a dobogóról, a harmadik helyre a középiskolai diákok értek oda, az ezüstérmet a győriek zsebelhették be, míg a győztes az Óbudai Egyetem Alba Regia Múszaki Karának csapata lett 750 ponttal. A második helyezett egyébként 720, a harmadik 700 pontot ért el, míg a két szegedi – újonc – csapat 683 és 679 pontot gyűjtött, azaz szoros verseny volt, a győztes és az ötödik között száz pont sem volt a különbség.

Zajlik az értékelés

Zajlik az értékelés | Fotó: Pörge Béla

A győztes csapatot – Benczik Árpádot és Németh Dávid Márkot – Dr. Széll Károly docens készítette fel. A szakember egy rövid előadás keretében beszélt az Óbudai Egyetemen zajló szakmai munkáról. Az intézmény laborjában több robotcella is található – ehhez nyert a csapat most egy Roboguide-ot –, amiket bármelyik diák használhat. Az egyetem szoros kapcsolatot ápol az ipari szereplőkkel, és gyakorlatorientált képzéseket tart.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink