Techtogether Jól halad versenyhajója építésével a PEngineers

Jól halad versenyhajója építésével a PEngineers

Végh Martin | 2022.10.02 16:23

Jól halad versenyhajója építésével a PEngineers

Fotó: PEngineers

A Pannon Egyetem mérnökhallgatói csapata a nyári feltöltődés mellett is szakított időt első versenyjárműve építésére, most ősszel pedig további nagy léptekkel fog annak befejezése felé haladni, hogy jövőre már versenyzés közben tehessék próbára a konstrukciót. A veszprémi csapat idei évéről Csalódi Róbert csapatkapitányt, Dr. Ruppert Tamás csapatvezetőt és Dr. Medvegy Tibort, a versenyjármű csapat vezetőjét kérdeztük.

Hirdetés

- Az előző, márciusi interjúnk során azt mondtátok, hogy az idei a csapatépítés éve lesz. Hogyan teltek végül az azóta eltelt hónapok?

- Ruppert Tamás: A nyári hónapok csendesen teltek, szétszéledt a csapat és mindenki próbált feltöltődni. Azért természetesen a háttérben folytak az előkészítő munkálatok és a járműépítés sem állt meg, sőt! Az őszi kezdésre készülve szervezzük az első csapatépítőnket, tervezzük a csapatpólót és készülget a honlapunk is.

- Tavasszal azt mondtátok, hogy egy elektromos hajtású, napelemről tölthető versenyhajón dolgoztok. Hogy áll jelenleg ez a projekt? Még a tervezés fázisában vagytok, vagy már elkezdődött az építés?

- Medvegy Tibor: A tervek egy része természetesen még folyamatosan módosul, de szerencsére már sikerült nekikezdeni a megvalósításnak is, a hajótest jelenleg már gyártás alatt van. Az ősszel tervezzük a karbon kompozit test összeillesztését. Ezzel egyidejűleg pedig véglegesítjük és összeállítjuk az elektronikai rendszereket és a hajtást is. Terveink szerint tavasszal már élesben tesztelhetjük hajónkat a Balaton vizén, nyáron pedig vár minket a versenyszezon.

- Az előző interjúnk során említettétek, hogy a PEngineers legerősebb pontjainak az elektronika és az adatelemzés tűnik. Milyen képzést folytató hallgatók erősítik az adatelemzői tábort? Ők egészen pontosan milyen feladatokat végezve járulhatnak majd hozzá a csapat sikeréhez?

- R.T.: Egyelőre kizárólag a Mérnöki Kar hallgatói erősítik az adatelemzői vonalat, ők jellemzően mechatronikai mérnök hallgatók és a tanulmányaik mellett a Folyamatmérnöki Intézeti Tanszéken dolgoznak, mint fiatal kutatók. Az adatelemzéshez szükséges kompetenciákat folyamatosan fejlesztjük és erősítjük ezen a szakon, és ehhez kapcsolódóan például épp a mostani tanévtől kezdődően újul meg a mechatronikai mérnök mesterszakunk, ahol alkalmazzuk a másfeles kreditszórzót (azaz egy kontakt óra másfél kreditet ér). De a legfontosabb, hogy belevettünk olyan előre mutató témaköröket is, mint a Digitális Iker és az Adattudomány.

- Korábban arról is szó volt, hogy a csapat profilja még kialakulóban van. Ezen a téren történt változás? Elképzelhető, hogy a hajón kívül más versenyjárművet is építeni fogtok?

- M.T.: Egyelőre nem gondolkozunk további járműépítésben, legalábbis ebben az évben még biztosan nem kezdünk bele újabb projektbe, hiszen a fő fókusz most a hajón van. 2023-ban lesz a verseny a Balatonon, amely rengeteg feladatot ad a csapatnak és az egyetemnek még az építésen túlmenően is, ugyanakkor a megmérettetés egyben remek lehetőség is lesz.

- Számoltok további tagfelvétellel a közeljövőben?

- Csalódi Róbert: Ezzel folyamatosan számolunk, azaz a csapat kapui egész évben nyitva állnak. Sokat dolgozunk azon, hogy minél többen halljanak rólunk, többek között a csapat és annak egész témaköre része a Pannon Egyetem Mérnöki Kara által gondozott Polinszky Tehetséggondozó Programnak.

- Hogyan készültök a soron következő őszi Techtogether versenyre?

- Cs.R.: A csapatot igyekszünk strukturálni, a gazdasági és marketing hallgatói létszámunkat folyamatosan bővítjük, mert úgy érezzük, ezen a területen még sokat kell fejlődnünk.

Az autopro.hu által október 18-19. között szervezett Techtogether 2022 egy, a járműipar technológiai változásait és azok emberi vonzatát körbejáró konferenciát, egy ipari szakkiállítást, és egy, már évek óta rendszeresen megtartott mérnökhallgatói versenyt foglal magába. A rendezvényen már biztosan találkozhat az alábbi cégekkel.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink