Techtogether Idén nem versenyezhettek, így összejöttek a jövő magyar autótervezői

Idén nem versenyezhettek, így összejöttek a jövő magyar autótervezői

Marton Péter | 2020.11.17 13:22

Idén nem versenyezhettek, így összejöttek a jövő magyar autótervezői

A BME Motorsport autója. | Fotó: BME Motorsport

A nemzetközi Formula Student sorozatban érdekelt öt magyar egyetem körülbelül kétszáz hallgatója, oktatója és kutatója közös tesztnapon vett részt Kecskeméten, hogy a 2020-ban a koronavírus-járvány miatt elmaradt versenyek tapasztalatait pótolják. Mindebben Magyarország legjobb versenycsapata, a világbajnok Michelisz Norbert által alapított M1RA is támogatta őket, valamint a Járműmérnökök Egyesülete, a Formula Student East szervezői szintén segítettek a gokartpályát az FS autók igényeire szabni.

Hirdetés

Évről évre megküzdenek egymással Európa legjobb egyetemeinek mérnökhallgatói a nemzetközi Formula Student sorozatban. Az egyetemi hallgatóknak meghirdetett konstruktőri versenyben a hangsúly főként az alkalmazott technikákon, technológiákon és a csapatmunkán, nem pedig a sebességen, vagy a fej-fej melletti küzdelmen van. A sorozat nem csak a tanultak gyakorlati megvalósításában, hanem az innovatív gondolkodásmódban is segít.

2020-ban azonban a koronavírus-járvány miatt a versenyek elmaradtak, a hallgatók pedig egyedül maradtak az újszerű ötleteikkel, illetve sok esetben a már kifejlesztett megoldásaikkal és megépített versenyautóikkal.

Egyedülálló kezdeményezésbe fogtak

Hogy ne vesszen kárba az egész éves munka, a sok száz órányi tervezés, gyártás és szerelés, a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatója, a BME Motorsport egykori csapatkapitánya, Marton Péter megszervezte a magyar Formula Student csapatok első találkozóját, ahol egy közös tesztnap keretében a kecskeméti Birizdokart Gokart Stadionban gyűlhettek össze a résztvevők október 18-án. A program előkészületeiben jelentős szerepet vállaltak a magyar csapatok vezetői, hogy minél színvonalasabb és emlékezetesebb nappá váljon a csapattagok számára.

Budapest, Kecskemét, Győr és Miskolc műszaki egyetemeiről körülbelül kétszáz hallgató, oktató és kutató jött össze, hogy élesben próbálják ki a megépített autókat, tapasztalatokat cseréljenek és bebizonyítsák, a járványhelyzet ellenére sem állt le a tudományos munka és a gyakorlatorientált oktatás.

A kecskemétieknek "kötelező" volt a részvétel a hazai pályán.

A kecskemétieknek "kötelező" volt a részvétel a hazai pályán. | Fotó: BME Motorsport

A M1RA sem maradhatott le az eseményről

Az egyedülálló rendezvényen négy belsőégésű motorral működő és egy elektromos hajtású önvezető autó is bemutatkozott. A szervezésben, illetve a technikai felügyeletben, gépátvételben és teszt biztonságos lebonyolításában a 2017-es megalakulása óta minden évben Magyarország legjobb versenycsapatának megválasztott M1RA is segédkezett, melyet 2019-ben túraautó-világbajnok Michelisz Norbert alapított.

A M1RA bázisa a kecskeméti Neumann János Egyetem Innovatív Járművek és Anyagok Tanszékén található, így a rendezvény sikerességéhez a kamionnal és egy 130 négyzetméteres sátorral járult hozzá, amely alatt boxot alakított ki a csapatok számára, valamint biztonságos motortesztelési lehetőséget is biztosítottak. A M1RA szinte összes szakembere egykor a Formula Student-sorozatban kezdte pályafutását az autóversenyzés világában, így jelenlétükkel erősítették a jövőképet a leendő magyar autótervezőkben és versenymérnökökben, akik 2021-ben kamatoztathatják a megszerzett tapasztalatokat az egyetemek között újrainduló nemzetközi megmérettetésben.

Kiemelt Partnereink