Techtogether Díjesővel indult el az Automotive Hungary és Ipar Napjai kiállítás

Díjesővel indult el az Automotive Hungary és Ipar Napjai kiállítás

Pörge Béla | 2023.05.16 11:16

Díjesővel indult el az Automotive Hungary és Ipar Napjai kiállítás

Fotó: Pörge Béla

Dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára május 16-án délelőtt a Hungexpo E pavilonjának Türkiz termében hivatalosan is megnyitotta az idei Ipar Napjai és Automotive Hungary kiállítást.

Szilágyi Balázs, a Hungexpo kereskedelmi igazgatója köszöntötte elsőként a vendégeket és a kiállítókat, majd röviden említést tett a járműipar trendjeiről, melyekre a kiállítás is fókuszálni fog.

Dr. Hankó Balázs megnyitóbeszédében kiemelte, hogy az ötletek, szabadalmak és az üzletek teszik a magyar gazdaságot ellenállóvá. Az államtitkár a Neumann János terv eredményei között sorolta a felsőoktatás átalakítását, amivel távolabb kerültek az intézmények az államtól, közben pedig javult az oktatás minősége. Ezt bizonyítja, hogy idén 27 százalékkal többen jelentkeztek a felsőoktatásba, mint tavaly.

A terv célja az innováció, és a hazai hozzáadott érték növelése, és ezzel Magyarország versenyképesebbé tétele. Hazánk jelenleg a 34. az országok innovációs listáján, az EU-n belül pedig 21., de a terv célkitűzése 2030-ra ennél is jobb eredményt vár el. Ezt a szabadalmak megduplázásával, és a hazai innovatív vállalatok számának növelésével lehet elérni Hankó Balázs szerint.

A digitalizáció, a zöld átállás és az egészségügy erősítése kiemelt célja a Neumann János tervnek, a magyar innovációt pedig az egész Kárpát-medencére értik. A mesterséges intelligenciáról szólva az államtitkár elmondta, hogy fontos, hogy ne az AI alakítson minket, hanem mi őt.

Krisztián Róbert, a MAGE elnöke szerint az Automotive Hungary kiállítás már elérte az alapítók célját, hiszen nemcsak Magyarország legfontosabb járműipari eseménye, hanem regionális, nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.

„Most fontosabb, mint bármikor, hogy a járműipari vállalatok naprakészebbek legyenek” – fogalmazott, utalva elektromos átállásra és az autonóm vezetés megjelenésére.

Jutalmazták a leginnovatívabb cégeket

Bárdos Krisztina, a Gépipari Tudományos Egyesület ügyvezető igazgatója a szervezet nevében köszöntötte a kiállítás résztvevőit, majd az Ipar Napjai Nagydíjat és a KIM díjait elnyerő cégeket mutatta be. Az Ipar Napjai Nagydíjjal a szakmai zsűri által legjobbnak, leginnovatívabbnak ítélt termékeket díjazzák. A szakmai zsűri elnöke Dr. Takács János, a GTE elnöke volt, mellette Szilágyi Balázs és Hankó Balázs adta át a díjakat.

A Nagydíjasok: B Consulting Service Vagyonvédelmi Kft., DMG Mori Heitec Digital Kft., Fanuc Hungary Kft., Fath Kft., M+E Szerszámgép Kereskedelmi Kft., Oxyma Systems Kft. és Werth Magyarország Kft. Különdíjat nyert a Filamania Kft. és a Jouleing Kft., elismerő oklevelet kapott az Anton Paar Hungary Kft, a Controlsystem, az EZ Pump Kft. és a PMT Szerszámgép Zrt. Az összes díjazottnak gratulálunk!

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink