Techtogether Bemutatta legújabb fejlesztéseit a SZEngine

Bemutatta legújabb fejlesztéseit a SZEngine

autopro.hu/V.M. | 2023.07.04 08:19

Bemutatta legújabb fejlesztéseit a SZEngine

Fotó: Facebook/SZEngine - Formula Student Team | Engine Development

A Széchenyi István Egyetem belső égésű motorokat építő hallgatói csapata, a SZEngine június 29-én tartotta Rollout eseményét, ahol bemutatta legújabb fejlesztéseit, melyek eredményességüket hamarosan a versenypályán is bizonyíthatják.

A SZEngine idén 15 éve, hogy megalakult, emellett partnercsapata, az Arrabona Racing Team, tizedik autóját építi, így a két csapat úgy döntött összefog és együttes erővel szervezi meg az év legszámottevőbb saját szervezésű rendezvényét, a Rolloutot.

Az idei jelentős fejlesztésekkel, melyeknek a megbízhatóság és a teljesítény növelése egyaránt célja volt, az átalakított KTM 690 gyári alkatrészeiből még kevesebb maradt.

Konkrétabban a fő célok között szerepelt a kompressziónövelés, mely az egyik leghatékonyabb fejlesztésnek tudható be. A kompresszióviszony 12,7:1-ről 14-re nőtt, emellett a motorkarakterisztika különböző versenyszámokra lett optimalizálva, 80 lóerő csúcsteljesítménnyel.

Fotó: Facebook/SZEngine - Formula Student Team | Engine Development

Áthangolták a kipufogót

Egy másik jelentős fejlesztés a szívórendszer, melyet magas fordulatszám tartományokra terveztek a győri mérnökhallgatók. A fojtószelepet újragondolták ezáltal 78 százalékkal gyorsabb reakcióidőt és 60 százalékos tömegcsökkentést értek el. A kipufogót hangra és teljesítményre optimalizálták, 47 milliméter belső átmérőjű leömlőt terveztek hibrid kipufogódobbal. A fedeleket illetően vezérműtengely jeladóval bővült az erőforrás, mely többek között az indításban játszik jelentős szerepet.

A SZEngine újfejlesztésű motorját használva az Arrabona Racing Team júliustól kezdődően a Formula Student Austria, a hazai FS East, illetve a horvát FS Alpe Adria versenyeken fog indulni az idei szezonban.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink