Techtogether Automatizálás a középpontban

Automatizálás a középpontban

autopro.hu | 2015.10.13 16:17

Automatizálás a középpontban

Közeleg a Techtogether Automotive Hungary 2015 verseny, sorra bemutatjuk a résztvevő mérnökhallgatói csapatokat. A GamfKart a Kecskeméti Főiskola gokartos együttese.

A kecskeméti csapat egy önjáró gokart fejlesztésén dolgozik. Az autonóm jármű megalkotása a több fordulós, éveken át tartó „Go-kar Go-Bosch” verseny végcélja, így a munka jelenleg is folyamatban van. A fejlesztés során a versenykiíráshoz igazodóan egyes alrészeket, funkciókat már elkészített a csapat, így például sikeresen üzemel az automata parkoló asszisztens. Ennek köszönhetően a kecskeméti fiatalok gokartja gombnyomásra képes párhuzamosan beállni két parkoló jármű közé. Automatikus vészfékező rendszert is kidolgoztak a főiskolások – a vezetési segédlet radar segítségével figyeli a jármű előtti mozgó objektumokat, s megakadályozza a ráfutásos ütközéseket. Kamera- és radarrendszer közreműködésével sávtartó automatika is üzemel a járműben, az elektromos gázpedál lehetővé tette távolságtartó tempomat (ACC, Adaptive Cruise Control) funkció megvalósítását is.

Mindezen fejlesztések szolgálatában 12 darab ultrahang szenzorral, 1 darab radarral, 1 darab kamera egészíti ki a gokart felszereltségét, megannyi forgásjeladó encoder kíséretében. Az információk áramlása CAN hálózaton történik, hasonlóan a korszerű közúti járművekhez. Egyedi megoldás, hogy a mérnökpalánták minden egyes aktuátort igyekeznek a CAN hálózatra kapcsolni, ezzel is követve az autóipari trendet. Ezáltal saját dolgukat is megkönnyítik, hiszen így a funkciók jelentős része monitorozható, akár szoftveresen is diagnosztizálható.

A „Go-kart Go-Bosch” 3 éven át tartó rendezvénysorozatban 10 másik felsőoktatási intézmény csapatával küzd a GamfKart gárdája, most fordultak rá az utolsó harmadra. A tavalyi versenyszezonban az alföldi főiskolások megszerezték a legjobb konstrukcióért járó díjat, az abszolút versenyben pedig második helyezést értek el.

Az előző szezonban 15 aktív taggal rendelkező csapat létszáma a végzett hallgatók kiválása miatt kissé visszaesett, de bíznak benne, hogy ahpogy eddig is, a jövőben is folyamatos lesz a lelkes és tenni akaró mérnökjelöltek utánpótlása. Van köztük leendő mérnök-informatikus, járműmérnök, de menedzser szakos hallgatók is erősítik az együttest.

A tavalyi Techtogether Automotive Hungary versenyről számos pozitív tapasztalattal tért haza a GamfKart csapata. A megmérettetés szerintük nagyon intenzív, kifejezetten interaktív, a szakma számos oldalát – gépészet, informatika, menedzsment – érintő rendezvény volt, ahol a remek hangulat mellett a hozzájuk hasonló járműépítő csapatokkal is megismerkedhettek. Még új szponzorok megszólítására lehetőségük adódott. Az idei alkalomnak nagy elánnal és jókedvvel vágnak neki, remélve, hogy legalább olyan jó hangulatú és érdekes versenyben lesz részük, mint egy évvel korábban.

Kiemelt Partnereink