Techtogether A Techtogether versenyeken évről-évre nagyon komoly műszaki fejlesztéseket és megoldásokat látni

A Techtogether versenyeken évről-évre nagyon komoly műszaki fejlesztéseket és megoldásokat látni

Pörge Béla | 2020.04.21 15:47

A Techtogether versenyeken évről-évre nagyon komoly műszaki fejlesztéseket és megoldásokat látni

Fotó: Erhardt László

Az idei évben nem a Hungexpo területén, hanem online kerül megrendezésre a Techtogether GTE versenye a járványra való tekintettel. Az új helyzetről a Gépipari Tudományos Egyesület (GTE) elnökét, Dr. Takács Jánost kérdeztük.

Hirdetés

Hét éve rendezik a Techtogether GTE versenyt, idén első alkalommal online. Ön szerint ez hogyan befolyásolhatja a versenyt?

Az Ipar Napjai rendezvény elhalasztása egy kényszerhelyzet, azonban egyetértettünk abban, hogy nem szabad kihagyni ezt a versenyt. Az, hogy a Techtogether GTE verseny idén online kerül megrendezésre, inkább az időseknek okozhat nehézséget, a fiatalok már hozzászokhattak a hasonló megoldásokhoz.

Ebből az új helyzetből, az online rendezésből sokat lehet tanulni, úgy gondolom, ez a helyzet összességében a versenyzőknek, és a feladatokat biztosító cégeknek valamint a GTE-nek is jót tesz. Annyi bizonyos, hogy nehezebb lesz így a zsűri dolga, a prezentációkat nagyobb kihívás lesz összehasonlítani a személyes jelenlét hiányában.

Hogyan készülnek a versenyre?

Az általunk kiadott kérdéseket már elküldtük a versenyzőknek. A szakmai tudás terjesztésére fókuszálunk.

Az Ipar 4.0, robotika gyakorlati alkalmazása az egyik fő témája a versenynek, ami a jelenlegi helyzetben kifejezetten aktuális. Mit gondol, a verseny segítheti az olyan alkalmazások megjelenését, fejlődését, amik az otthoni munkavégzés, valamint a kevesebb személyes kontaktus fenntartásához szükséges?

Igen, ebben biztos vagyok. A Techtogether GTE versenyeken részt vevő csapatok egymástól is tudnak tanulni, ez a jelenlegi helyzetben kérdéses, hogy mennyire lesz biztosított. Ezeken a versenyeken évről-évre nagyon komoly műszaki fejlesztéseket és megoldásokat látni.

A gyakorlati feladatok megrendezése nehezebb lesz, az informatikai rész viszont jobb lehet, és aktuálisabb is. A mérnököknek egyre rövidebb időn belül kell átképezniük magukat ahhoz, hogy ezen a területen maradhassanak. A robotizáció hatására meglátásom szerint nem kevesebb humán munkaerőre lesz szükség, hanem más jellegűre. A robotokat karban kell tartani, a szoftverbiztonságra sokkal nagyobb hangsúlyt kell helyezni, és hogy egy autóipari példát is említsünk: az önvezető autók szervizelése egészen más jellegű tudást igényel, mint amit az iparág jelenleg megkövetel.

A diákokat, mérnököket fel kell készíteni a munkavégzés új formáira, ennek a fontosságára kiválóan felhívhatja a figyelmet ez a verseny.

Dr. Takács János a tavalyi Techtogether Automotive Hungary versenyen a harmadik helyezett BME Motorsport csapatnak adta át a díjat.

Dr. Takács János a tavalyi Techtogether Automotive Hungary versenyen a harmadik helyezett BME Motorsport csapatnak adta át a díjat.

Erre a helyzetre hogyan készül a GTE? Milyen új irányokba nyitnak?

A mérnököket, informatikusokat alkalmazó cégeknek folyamatosan figyelniük kell arra, hogy a dolgozóikat versenyképes tudással lássák el, időben kiképezzék őket az új és új technológiai kihívásokra. A multinacionális cégek gyakran maguk képzik a munkatársaikat, azonban a kis- és középvállalkozásoknak erre nem mindig van lehetőségük.

Ebben a tudásátadásban, tudásfejlesztésben tud segíteni a GTE, például abban, hogy milyen rendszerekben érdemes dolgozni, hogy lehet azokat a legjobban kihasználni.

A Techtogether GTE verseny a koronavírus-járvány miatt kerül online megrendezésre, emiatt halasztották októberre az Ipar Napjait is. A járvány emellett még hogyan befolyásolja a GTE működését, illetve Önök hogyan alkalmazkodnak a helyzethez?

A helyzethez kénytelenek vagyunk hozzászokni, és valószínű, hogy lesz még ilyen, vagy hasonló járvány, vagy egyéb kihívás. A mostani járvány zavarja az egyesület működését, eddig nem volt szükség az otthoni munkavégzésre nálunk, erre most kellett átállni, és megteremteni a feltételeit, de nem csak nálunk. Azzal, hogy a társadalom jelentős része távmunkára állt át, az internetes hálózatok leterheltté váltak, az otthoni munkavégzés lehetőségei nincsenek maximálisan kihasználva.

Jobb infrastruktúrára lenne szükség a munkahelyeken, de ezen kívül a kiszolgálóknál is, a jelenlegi helyzetre való tartós berendezkedést nagyban segítené például az 5G gyorsabb elterjedése.

Kiemelt Partnereink