Techtogether Napelem érleli a Paradicsom Csapatot

Napelem érleli a Paradicsom Csapatot

autopro.hu | 2014.09.23 12:16

Napelem érleli a Paradicsom Csapatot

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Paradicsom Csapata ismerős a rendszeres olvasóink számára. Ezúttal mint a Techtogether verseny egyik résztvevőjét mutatjuk be.

Hirdetés

– Elsőéves műegyetemistaként ötfős társaságunk úgy döntött 2010 szeptemberében, hogy elindulunk a mérnökhallgatók számára kiírt III. Bosch Elektromobil versenyen – mondta el a csapatkapitány, Tóth Miklós, aki gépészmérnök MSc-n tanul. Hozzátette, hogy a csapat többi tagja hozzá hasonlóan gépészmérnök, de vannak közöttük villamos mérnökök, fizikusok, formatervezők, nemzetközi közgazdászok és informatikusok is – Többségünket nem is a járműipar vonzotta a csapatba, sokkal inkább a kihívások és a verseny szeretete.

Kihívásokból pedig akad bőven. Fejlesztéseik középpontja ugyanis egy napelemes elektromos autó áll. A jármű különlegességei agy és küllő nélküli agymotoros kerekei lesznek. Jelenleg az első kerék készült el, melyet már be is mutattak az Ipar Napjai szakkiállításon.

– Jelenleg a villamosmérnökeink leginkább ennek meghajtó elektronikájával vannak elfoglalva. Gépészeink pedig már a jármű további részeit tervezik. Az előző járművünk, mellyel jelenleg járunk versenyezni 55 kilométer per órás végsebességgel bír, hatótávja harminc kilométer, az önsúlya pedig ötven kilogramm. Ez egy egyszemélyes, háromkerekű, fedetlen elektromos kisautó. Motorja 1 kW teljesítményű, melyet a LiFePO4 akkukban lévő energia hajt.

Szép eredményeket ért el a csapat a ma már nem létező Bosch Elektromobil versenyen és a győri Altrace-en is. Legújabb céljuk pedig a nemzetközi Shell Eco Marathonon való indulás, ahol neves európai egyetemekkel mérhetik össze tudásukat.

Az Autopro.hu szakportál konferenciát, szellemi és gyakorlati vetélkedőt szervez járműipari versenyeken eredményesen szereplő egyetemi és főiskolai hallgatóknak. A Hungexpóval és a Magyar Gépjárműipari Egyesülettel közösen szervezett rendezvény az Automotive Hungary 2014 szakkiállítással azonos időben és helyszínen rendezünk meg november 5. és 7. között.

– Mint általában elmondható a hazai egyetemekről, nem dúskálnak a pénzben. A legnagyobb támogatás az egyetemünk részéről egyfelől egy műhely, másfelől az, hogy tevékenységeinket el tudjuk fogadtatni tanulmányi munkának. Tehát mi a házi feladatot a műhelyben írjuk.

Kiemelt Partnereink