Techtogether Magyar professzorasszonyra figyel az elektronikaipar

Magyar professzorasszonyra figyel az elektronikaipar

autopro.hu/P.M. | 2019.05.31 10:50

Magyar professzorasszonyra figyel az elektronikaipar

Az elektronikai ipar egyik legjelentősebb termikus konferenciájának elismerését első, egyedüli nőként és európai szakemberként nyerte el Rencz Márta, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának egyetlen professzor asszonya.

Hirdetés

Rencz Márta, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Elektronikus Eszközök Tanszéke (EET) egyetemi tanára, a tanszék korábbi vezetője a közelmúltban vette át a San Jose-i Semi-Therm termikus konferencia négy éve alapított „Thermal Hall of Fame Lifetime Achievement Award” életműdíját. Az elektronikus berendezések melegedésének vizsgálatával és hűtési módjaival foglalkozó nagyszabású eseményen a műegyetemi oktató-kutatónő egy önálló plenáris előadás keretében mutatkozott be a közönség előtt, ahol többek között a tanszéken zajló aktuális mikroelektronikai kutatásokról is beszélt – írja a bme.hu.

Rencz Márta nemzetközileg elismert szakértője az elektronikai és a hővel kapcsolatos kölcsönhatások elemzésének, kutatótársaival önálló módszert dolgozott ki az elektronikus berendezések termikus viselkedésének minősítésére.

– Székely Vladimir professzor munkáját folytattam az általa kidolgozott rendszer továbbfejlesztésével. Egy olyan gyors és pontos eredményeket adó metódust hoztunk létre és tettük világszerte elfogadottá közös erővel, amelyben az elektronikai rendszerek megbízhatóságát, az eszközök hőelvezetését és a hő áramkörre gyakorolt hatását termikus jellel elemeztük. Ennek a felfedezésnek ma óriási jelentősége van például a mobiltelefon-, chip-, számítógépgyártásban és szinte valamennyi, a működés közben túlmelegedésre hajlamos gépezet tervezésében.

Úgy látja, hogy szakterülete, a mikroelektronika népszerű a hallgatók körében, ám a szegmens továbbra is szakemberhiánnyal küzd: „kevés a mester és posztgraduális pályát választó fiatal, akik kellően alapos és mély tudással rendelkeznek a tudományos kutatásokban történő részvételhez. Ráadásul egy részük már az alapképzés után munkát vállal, sokan pedig a hazai mikroelektronikai ipar helyett külföldön építenek karriert”.

Rencz Márta csaknem öt évtizede oktat és kutat a tanszéken, máig ő az egyetlen női tanszékvezető a Villamosmérnöki és Informatikai Karon.

(Fotót készítette: Philip János)

Kiemelt Partnereink