Techtogether Keressük az állunk: ezen az autón dolgoznak a győri járműépítők

Keressük az állunk: ezen az autón dolgoznak a győri járműépítők

Pardavi Mariann | 2016.02.19 12:32

Keressük az állunk: ezen az autón dolgoznak a győri járműépítők

Február közepén rendezte meg Design Freeze névű eseményét a győri Arrabona Racing Team, ahol bemutatták idei Formula Student versenyautójuk végleges terveit.

Az ART_03 kódjelű gépet úgy tették könnyebbé elődjéhez képest, hogy közben több új funkcióval is ellátták. A legmodernebb sportautókhoz hasonlóan a váltóbotot kormány mögötti fülek helyettesítik, míg a pilóta előtt egy multifunkciós kijelző található, amelyre pillanatok alatt lehívható bármilyen információ. Az autó leszorítóerejét diffúzor növeli, amely főleg tempósabb kanyarokban jelent majd nagy előnyt.

Kolossváry Tamás csapatkapitány mutatja be a terveket

A versenyeken fontos szempont az innováció is, ezért az eddig használt széria KTM blokkot – a szintén Széchenyi István Egyetem hallgatóiból álló – SZEngine motorfejlesztő csapattal együtt kifejlesztett erőforrásra cserélték.

Az autót számítások szerint 10 kilogrammal várjuk könnyebbre, mint a tavalyit, 160 kilogrammra becsüljük. A motor a teljesítmény növelésére szolgáló fejlesztések után 65 lóerőre várható, ez plusz 15 az eddigiekhez képest. Ezeken a fejlesztéseken még közösen dolgozunk a SZEngine-nel. A diffúzor által termelt leszorító erő pedig a szimulációk szerint 187 N, 80 km/h sebességnél – mondta el Szűts Gábor, a csapat elektronikai részlégének vezetője.

Az ART_03 kódnevű modell tervei

Beszámolt arról is, hogy fejlesztés alatt áll a járművük központi adatgyűjtő rendszere. A tavalyi versenyek során ugyanis több alkalommal megbízhatatlannak bizonyult: mivel probléma adódott a vezetéknélküli kapcsolattal, így nem tudott zavartalanul kommunikálni verseny közben a pilóta a mérnökökkel, továbbá az adatok begyűjtése sem volt gördülékeny. A szakportálunk által szervezett mérnökhallgatói csapatversenyen tavaly a győri team elnyerte a National Instruments különdíját, így a jármű telemetriája a debreceni cég eszközeivel újulhat meg.

Ezt tudja a csapat harmadik járműve

A csapat tervezési időszakot sajtótájékoztatóval zárta le. A tavaszi szezont az új autó megépítésével töltik, melyet várhatóan június folyamán lepleznek le a közönség számára. A bemutatott fejlesztésektől azt várják, hogy 2014 és 2015 után idén is ők legyenek a legeredményesebb hazai Formula Student csapat. Mivel a versenyek regisztrációja jelenleg is folyamatban van, ezért idei naptáruk még nem végleges, az azonban már most biztos, hogy egyedüli magyar csapatként kijutottak Európa egyik legrangosabb versenyére, a Formula Student Germanyre. A hatnapos viadalon 75 benzines, 40 elektromos autó várja a rajtot, az esemény színvonalát jelzi, hogy több mint 100-an csak a várólistára kerültek fel, több csapat érkezik Amerikából és Ausztráliából is. Hasonlóan rangos rendezvény a cseh futam is, ahol szintén egyedüliként öregbítik a magyar mérnökök jó hírét.

Kiemelt Partnereink