Techtogether Hazatért a bronzérmes csapat Rotterdamból

Hazatért a bronzérmes csapat Rotterdamból

Pardavi Mariann | 2015.06.02 10:18

Hazatért a bronzérmes csapat Rotterdamból

Győrben, a Széchenyi István Egyetemen mutatta be csapat a sajtó képviselőinek és a támogatóiknak a harmadik helyet érő járművüket.

A SZEnergy Team idén nyolcadik alkalommal vett részt a Shell Eco-marathon Europe versenyen. Az említett harmadik hely mellett egy másik díjat is bezsebelhettek a kreatív innovációt elismerő Technical Award verseny révén, amin második helyezést értek el.

Pup Dániel csapatmenedzser az eseményen elmondta, a csapat a saját fejlesztésű és építésű, elektromos meghajtású járművel a városi koncepció kategóriában indult. 2008-ban és 2010-ben első, 2012-bedig pedig második helyezést értek el napelemes járművükkel az urban solar kategóriában. 2011-ben elnyerték a Shell Eco-marathon Europe Team Spirit különdíjat. A 2012-es versennyel megszűnt a tisztán Solar meghajtású járműosztály, 2013-tól az elektromos (battery-electric) kategóriában versenyez a csapat egy teljesen új járművel, s itt 2014-ben negyedik helyezést értek el, s ősszel a spanyolországi Murciában kategóriájuk aranyérmét vehettek át.

Zámbó Zoltán, a jármű vezetője hozzátette, idén új orrkúpot és felniket kapott az autó, valamint 3D nyomtatással készült lámpatestek gondoskodnak a világításról. Mint mondta, az idei versenyen meg kellett küzdeniük a természettel, hiszen az első nap során volt részük szélben jócskán és a nap sem sütött eléggé. Végül annyira kedvezőre fordult az idő, hogy megdöntötték tavalyi rekordjukat és dobogóra állhattak.

Zámbó Zoltán portálunknak elmondta, hogy nem dőlnek hátra a sikerek után, tovább dolgoznak az új autón, melynek a munkálatait már fél éve elkezdték. Dinamikusabb, kisebb és kompaktabb lesz az új jármű, valamint lényeges újítás, hogy nem használ napenergiát az új autó.

Hozzátette azt is, annak fényében különösen jó az eredmény, hogy rengeteg új taggal bővült idén a csapat. Szeptemberben érkeztek az újak, s a novemberi Techtogether Automotive Hungaryn való részvételük remek csapatépítőnek bizonyult. A csapat tagjai gépészmérnök, villamosmérnök, mechatronikai mérnök, mérnök informatikus, építőmérnök, kereskedelem és marketing szakos széchenyis hallgatók.

Idén rekordszámú, hat diák csapat képviselte hazánkat Európa egyik legnagyobb üzemanyag-hatékonysági és innovációs diákversenyén, a Shell Eco-marathon Europe-on, amelyen az győz, akinek saját tervezésű autója a legtöbb kilométert képes megtenni egyetlen liter üzemanyaggal vagy 1 kWh energiával. A jubileumi verseny érdekessége, hogy idén már CNG-vel is indulhattak a diákok. A háromnapos rendezvény során az egyetemistáknak és középiskolásoknak nem csak a 26 országból érkező közel kétszáz csapattal kellett megmérkőzniük, hanem időnként a feltámadó szél és záporok is nehezítették a futamokat a rotterdami városi pályán. 2015-ben hat magyar csapat szállt versenybe: a harmadik helyezést elért Széchenyi István Egyetem csapata mellett részt vettek az Óbudai Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem hallgatói, valamint a Kandó Kálmán Szakközépiskola és a Árpád Fejedelem Gimnázium diákjai.

Kiemelt Partnereink