Techtogether Egymillió forint jár a legjobb pneumobilt építő csapatnak

Egymillió forint jár a legjobb pneumobilt építő csapatnak

autopro.hu/P.M. | 2017.11.27 16:02

Egymillió forint jár a legjobb pneumobilt építő csapatnak

Jövőre ötven, mérnökhallgatók által tervezett és épített, sűrített levegővel hajtott jármű mérheti össze tudását a XI. Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyen.

Huszonegy hazai és huszonkilenc külföldi csapat adta le érvényes nevezését a pneumobil versenyre. A 2018-as májusi versenyhétvégére kilenc ország, huszonnyolc egyetemének hallgatói kezdhetik meg a felkészülést. A külföldi egységek Lengyelországból, Romániából, Csehországból, Észtországból, Litvániából, Lettországból, Szlovákiából és Svédországból érkeznek majd.

A versenykiírás újdonságai között szerepel többek között a biztonságot érintő előírások szigorítása, így már csak autó jellegű járművek indulhatnak a versenyen, melyek megfelelnek a vázszerkezetre és fékrendszerre vonatkozó feltételeknek. A mérnökcsapatoknak december végéig kell leadniuk a pneumobilok tervdokumentációit, a jármű elkészült vázszerkezetét pedig 2018. február 28-ig kell bemutatniuk fotó vagy videó formájában.

A Bosch Rexroth programozható vezérléstechnikai és telemetriai eszközei mellett a National Instruments megoldásainak felhasználására is van lehetősége a hallgatóknak. Az NI kiegészítő versenyszámot hirdet azoknak a csapatoknak, akik a cég technológiája által vezérelt járművet építenek: az öt legjobb rendszertervhez biztosítják a hardver és szoftver elemeket, különdíjukkal pedig a legeredményesebb rendszert díjazzák majd.

A versenyhétvégén a csapatok ezúttal is két kategóriában (normál, szenior) és három számban mérik össze tudásukat: a hosszú távú futam során az a pneumobil nyer, amelyik a legnagyobb távolságot képes megtenni egy palacktöltettel a kijelölt pályán. Az ügyességi futam három, kieséses menetből áll, a gyorsulási számnál pedig a legjobb idő dönt majd. A szakmai zsűri a versenyszámok győztesei mellett, a legeredetibb konstrukciót és projektelképzelést is értékeli, az Aventics Legjobb Pneumobilja 2018 díj nyertes mérnökcsapata egymillió forinttal térhet majd haza.

Kiemelt Partnereink