Techtogether A legjobbakkal kell versenyezniük, ezért a legjobb autót építették

A legjobbakkal kell versenyezniük, ezért a legjobb autót építették

Pardavi Mariann | 2019.06.21 15:12

A legjobbakkal kell versenyezniük, ezért a legjobb autót építették

A győri Széchenyi István Egyetem hallgatói minden évben új járművel állnak rajthoz az együléses autók versenyén, a Formula Studenten. Idén új kétpedálos pedálboxot, új kormánykereket, új hűtőrendszert, új indítókapcsolóegységet, új diffúzort és új, ergonomikus ülést kapott a járművük.

Hirdetés

2014 óta minden évben új, együléses versenyautót terveznek és építenek a győri Széchenyi István Egyetem hallgatói. Június 20-án mutatták be az új, hatodik autójukat, melyet az Arrabona Racing Team csapatnévből adódóan ART_06 kódnévvel láttak el.

ART_06
ART_06

A világ minden tájáról érkeznek mérnökhallgatók a versenyekre

A főként mérnökhallgatókból álló csapat a nemzetközi Formula Student (FS) versenyre készül minden évben, rengeteg munkaórát áldoznak a jármű elkészítésébe a szabadidejükből. Az FS versenyek célja egy olyan formulaautó tervezése, kivitelezése és képzeletbeli piacra vitele, amelyet kizárólag egyetemi hallgatók valósítanak meg. A világ minden pontjáról érkező csapatok nemzetközi versenyek keretein belül mérkőznek meg egymással. Ezen világszerte megrendezett versenyeken egyetemistákból álló csapatok saját tervezésű versenyautóikkal mérik össze tudásukat, illetve prezentálják munkájukat a bíráknak.

Ezen az autón dolgoztak a győri egyetemisták
Ezen az autón dolgoztak a győri egyetemisták

Szigorú szabályok és komoly szakemberek előtt kell teljesíteni

A verseny előtt az autót meg kell tervezni, legyártani, összeszerelni, majd tesztelni, végül pedig a versenyre felkészíteni. Az FS versenyek két részből tevődnek össze: statikus és dinamikus versenyszámokból. A statikus számok során be kell mutatni az iparból és oktatásból érkező bírák előtt a tervezési folyamatokat, az üzleti tervet, a költségelemzést. A dinamikus számok során 75 métert kell megtenni a lehető leggyorsabban, aztán egy nyolcas alakú pályán a fogyasztást nézik, míg egy 22 kilométeres szakaszon pedig hiba nélkül kell teljesíteni.

Az Arrabona Racing Team
Az Arrabona Racing Team

Minden évben új járművet készítenek

Gudra Gábriel csapatkapitány az autót bemutató rendezvényen a főként szponzorokból, oktatókból és barátokból álló közönség előtt elmondta, az hogy minden évben új járművet építenek, hatalmas fejlődési lehetőséget ad számukra. Idén négy versenyen indulnak, ugyanis helyesen és gyorsan töltötték ki azokat a műszaki feladatsorokat, melyek kijutás feltételei.

Részt vesz a győri csapat 2019-ben a német, a cseh és a magyar futamokon.

Még jobb lett az új jármű

Kiss Szabolcs konstrukciós vezető a rendezvényen elmondta, idén célként tűzték ki, hogy az előző éveknél korábban fejezzék be a tervezést és építést, ezáltal több idő jusson a tesztelésre, legalább 150 kilométernyi teszt legyen a járműben, 3,5 százalékkal javítsák a köridőt, továbbá jobb, kényelmesebb és biztonságosabb pilótafülkét készítsenek.

Ennek fényében egyebek mellett új kétpedálos pedálboxot, új kormánykereket, új hűtőrendszert, új indítókapcsolóegységet, új diffúzort és új, ergonomikus ülést kapott az ART_06.

A jármű motorját az egyetemen tevékenykedő másik hallgatói csapat, a Szengine készítette.

Indítsa el a videót és nézze meg az ünnepélyes járműbemutatót! 1:03:23-tól látható az új jármű

Kiemelt Partnereink