Szolgáltatók Visszavesznek az olajkitermelésből az arabok

Visszavesznek az olajkitermelésből az arabok

MTI | 2019.02.13 15:22

Visszavesznek az olajkitermelésből az arabok

Szaúd-Arábia azt tervezi, hogy márciusban napi 9,8 millió hordó kőolajat termel ki, ez több mint félmillió hordóval kevesebb annál, amit a globális kitermeléskorlátozási megállapodásban vállalt – közölte Hálid al-Falih, Szaúd-Arábia energetikai minisztere a Financial Times című londoni gazdasági napilapban kedden megjelent nyilatkozatában.

Hirdetés

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai és szövetségeseik, élükön Oroszországgal tavaly decemberben állapodtak meg abban, hogy január 1-jétől együttesen napi 1,2 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél évig az olajpiac stabilitásának és így az árak alátámasztásának érdekében. Az OPEC-tagállamok napi 800 ezer hordóval, szövetségeseik pedig 400 ezer hordóval csökkentik a kitermelést az októberi szinthez képest.

Szaúd-Arábia azt vállalta a megállapodásban, hogy 10 millió 311 ezer hordóra fogja vissza kitermelését. Már januárban e szint alá esett a tényleges termelés: Szaúd-Arábia napi 350 ezer hordóval, 10,21 millió hordóra vitte le a kitermelést, és ezzel az OPEC-tagállamok közül a legnagyobb mértékű csökkentést hajtotta végre.

9,8 hordó márciusban

A márciusra tervezett mennyiség, 9,8 millió hordó, 1,2 millió hordóval kisebb a novemberben elért szintnél, amely viszont minden idők rekordját megdöntötte. Rijád azt is tervezi, hogy az exportot napi 6,9 millió hordóra csökkenti márciusban.

Hálid al-Falih ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy "káros hatást gyakorolhat" a világgazdaságra az az amerikai törvény, amelynek révén trösztellenes eljárásoknak tehetnék ki az OPEC-et. Ha Szaúd-Arábia nem tudja kiegyensúlyozni az olajpiacot kitermelésének kiigazításával, a világ "helyrehozhatatlan károkat" szenved el mondta a szaúdi miniszter, aki annak a reményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok "helyesen fog cselekedni".

Amerikai szenátorok egy éve nyújtották be a NOPEC (No Oil Producing and Exporting Cartels Act) néven is emlegetett törvényjavaslatot, amely elfogadásának esetén lehetővé teszi az amerikai igazságügyi minisztériumnak, hogy bíróság elé vigye az OPEC tagállamait a kőolajárak manipulálásának vádjával. A szenátorok így reagáltak arra a hírre, miszerint Szaúd-Arábia és szövetségesei kiálltak egy, az OPEC és a kartellen kívüli tíz nagy olajexportáló ország, köztük Oroszország közötti hivatalos partnerség kialakításáért, hogy együtt próbálják befolyásolni a helyzetet a kőolaj világpiacán. A képviselőház illetékes bizottsága a múlt héten jóváhagyta a javaslatot.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink