Szolgáltatók Van olyan benzinkút, ahol már az MI főz

Van olyan benzinkút, ahol már az MI főz

autopro.hu/R.K.E. | 2024.04.06 04:20

Van olyan benzinkút, ahol már az MI főz

Fotó: Nala Robotics

Autopro Weekend - Van egy kevéssé ismert tény Amerikában: a vidéki benzinkútnál lehet a legjobb sült ételt kapni. Most egy kisboltlánc ebben látta meg a lehetőséget, és egy olyan robotot üzemeltet a benzinkutakon, ami főzni is tud.

A Re-Up nevű kisboltlánc bejelentette, hogy a Nala Robotics „The Wingman" nevű robotját fogja telepíteni egyes üzleteiben. A robot előre fagyasztott ételeket dob a forró olajba, és csirkeszárnyakat forgat a szószban, mielőtt ezeket az ételeket vödrökbe teszi fogyasztására. A cég szerint a gép „fejlett mesterségesintelligencia-technológiát" használ, hogy a vásárlóknak „teljesen testre szabható sült csirkét, sült krumplit és más ételeket" adjon.

„A Wingman nem betegszik meg, éjjel-nappal tud dolgozni, és bármilyen ételt hatékonyan tud főzni mindig, javítva a minőséget és megtakarítva a munkaerőköltséget" – írja a vállalat közleménye. De az áruház a jelek szerint nem csak a robotszakácsok alkalmazására összpontosít. A Re-Up alapítója, Michael Salafia szerint „a mesterséges intelligencia erejét kihasználva kényelmes, személyre szabott és biztonságos vásárlási és étkezési élményt tudunk nyújtani vásárlóinknak".

Na de pontosan mi az a Wingman?

A Wingman nem egy közönséges konyhai robot – ez egy teljesen automatizált rendszer, amely a panírozástól kezdve a sütésen át a forgatásig, a szószok elkészítéséig és még a csomagolásig mindent képes elvégezni. Emberi beavatkozás nélkül, a nap 24 órájában rendelkezésre áll. Nyelvfeldolgozó képességének köszönhetően a Wingman képes reagálni a vásárlói megrendelésekre az értékesítési ponton vagy a konyhából érkező operatív parancsokra – így tökéletes, többfeladatú konyhai asszisztenssé válik.

Milyen teljesítményt tud nyújtani?

A robotnak 10 másodperc kell az összetevők összegyűjtéséhez a fagyasztott adagolóból, 5 másodperc a sütőkosárba való átrakáshoz, 160-180 másodperc a sütéshez és a forgatáshoz a felhasználó beállításától függően, 10-20 másodperc a mártás keveréséhez és 30 másodperc a tisztításhoz. A készülék mesterséges intelligenciával, nagy teljesítményű kamerával és látórendszerekkel rendelkezik a hatékonyság növelése és a magas minőségi konzisztencia fenntartásának érdekében.

A Wingman az emberi hibák kockázatának csökkentésével javíthatja az élelmiszer-biztonságot. Biztosítja, hogy az élelmiszereket a megfelelő hőmérsékleten és a megfelelő ideig főzzék, ami csökkenti az élelmiszer eredetű megbetegedések kockázatát.

A robotkonyha nem ismeretlen

A Re-Up-nak jelenleg kilenc üzlete van (és továbbiakat terveznek), köztük egy, amely nemrég nyílt meg a floridai Melbourne-ben, az Orlando Nemzetközi Repülőtér közelében. A Re-Up weboldalán további helyek szerepelnek Georgiában, Mississippiben, Floridában és Alabamában.

A robotkonyhák nem ismeretlenek. A McDonald's már egy ideje próbálkozik robotizált újításokkal, akárcsak a Chipotle. A Nala 2022-ben jelentette be Wingman gépét, de szendvicseket készítő gépeket és pizzát készítő gépeket is kínál. Talán a robotszakácsoké a jövő. Legalábbis ha egyszer nem lesznek sokkolóan drágák, nem mennek tönkre, és egy rájuk épülő vállalkozás működtetése sem túlságosan nehéz – írja a The Verge.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink