Szolgáltatók Tatabánya hazavárja a szakembereket

Tatabánya hazavárja a szakembereket

Gulyás Géza | 2014.05.27 09:35

Tatabánya hazavárja a szakembereket

Ha autóipar, akkor Győr, Kecskemét és Esztergom jut eszébe a legtöbb embernek a magyarországi városok közül. Az utóbbi évek, hónapok alapján Tatabánya is helyet követel magának a toplista elején. A miértről Schmidt Csaba polgármesterrel beszélgettünk.

Milyen nagyobb, az autóiparhoz kapcsolódó cégek vannak Tatabányán? Körülbelül hány embernek adnak munkát?

– Komárom-Esztergom megye ipari parkjában meghatározóak az autóipari beszállító cégek. Első helyen a Delphi-t említem, ahol biztonsági légzsákokhoz gyártanak kapcsolókat, immár elérte az 1500-at a dolgozók száma. A második az autóüvegeket gyártó AGC, ott több mint 750-en dolgoznak. A gumiabroncsokat készítő Bridgestone-nál jelenleg 500-an dolgoznak. A keréktárcsákat gyártó Otto Fuchs üzemcsarnokaiban és irodáiban csaknem 350 tatabányainak és környékbelinek van munkalehetősége. Feltétlenül megemlítem még a valamivel kisebbeket, a bowdengyártó SCS Stahlschmidtet, a többségi magyar tulajdonú Tatabányai Rugógyárat, az Euro-Exedyt és az Impreglont. Összesen több mint 4000 embernek ad munkát a felsorolt nyolc cég. És ha már az autóknál tartunk, hozzáteszem a fuvarozókat, a márkakereskedőket, az autójavítókat, így újabb 1000 emberrel lehet még számolni...

Schmidt Csaba az AGC csarnokavatóján

– Másfél éves megtorpanás után, 2010 második felétől, újra az egyik húzóágazat az autóipar. Ez igaz Tatabányára is? Az itteni cégek fejlesztenek, bővítenek?
– A válság után minden cég erősödött, bővült a létszám. A Delphi és az AGC új csarnokot épített. A Bridgestone egy óriási, 101 000 négyzetméteres csarnokot épít; az évi 6 millió gumiabroncs helyett a tervek szerint három-négy év múlva 18 millió készül Tatabányán, a dolgozók száma pedig megduplázódik, tehát 1000 fölé emelkedik.

– Sikerül a helybeli kis és közepes vállalkozásoknak beszállítóvá válniuk?
– Vannak jó példák. A rugógyár a Suzuki beszállítója lett, ennek is köszönheti a folyamatos fejlesztést. Ugyanakkor tudni kell, hogy kiélezett a verseny. Csak azok rúghatnak labdába, akik minőségben, gyorsaságban, folyamatosan megújuló szaktudásban a maximumot nyújtják.

– Az Edutus Főiskola milyen szerepet játszik abban, hogy zökkenőmentes legyen a szakemberek utánpótlása?
– A műszaki képzés most indul a főiskolán, amihez már megteremtődött a korszerű laborháttér. Méréstechnikai, robotizálási laboratóriumokat adtak át nemrégiben, valamint egy olyan ipari lézert, amiből Európában összesen csak öt van. Az említett cégeknél egyértelmű igény van a folyamatmérnökökre, szeretnénk, ha minél előbb elkezdődne a képzésük az Edutus Főiskolán.

– Az országban egyedülálló a Tatabánya Hazavár Program, amelynek az a célja, hogy minél több helybeli fiatal maradjon a megyeszékhelyen, illetve térjen vissza ide egyetemi, főiskolai tanulmányai után. Mi mindent tartalmaz a „hazavárás”?
– A program tanulmányi ösztöndíjból, gyakornoki lehetőségek megteremtéséből és önálló lakáshoz jutást biztosító elemekből áll. Kialakításához egy városi konzultáció keretében a helyiek véleményét is kikérte az önkormányzat. A korábban a felsőfokú tanulmányokat támogató Stúdium Ösztöndíjat úgy alakítottuk át, hogy segítse a hiányszakmák elsajátítását. A gyakornoki programban résztvevők már a képzés ideje alatt megismerkedhetnek leendő munkahelyükkel. Az életkezdést kedvezményes bérlakással, építési telekkel és az első lakás megvásárlásának támogatásával segíti az önkormányzat. Ez a három alapvető irány határozható meg, mert a fiatalok így szerezhetnek teljesítményképes, korszerű, a munkaerőpiac igényeinek megfelelő tudást. Ezt szolgálja a tanulmányi eredményt figyelembe vevő Stúdium Ösztöndíj Program. Fontos, hogy képességeik kibontakoztatására alkalmas munkahelyhez jussanak, kapjanak képzettségüknek megfelelő, értékteremtő munkát. Erre irányul a Kóta József Gyakornoki Program. Lényeges elem az önálló életkezdés feltételeinek megteremtése, elsősorban az önálló lakás – bérlakás vagy az első lakás vásárlása, építési telek megszerzése. Összefoglalva Tatabánya mindent megtesz azért, hogy a felsőfokú tanulmányaikat befejező fiatalok közül minél többen visszatérjenek a dinamikusan fejlődő városba.

Kiemelt Partnereink