Szolgáltatók Okos világítás teheti takarékosabbá a raktárakat

Okos világítás teheti takarékosabbá a raktárakat

autopro.hu/V.M. | 2022.01.17 04:20

Okos világítás teheti takarékosabbá a raktárakat

Fotó: Pixabay

Az energiaárak emelkednek, közben pedig a vállalatokon is nő a nyomás, hogy fokozzák kibocsátásukat. A raktárak világítása az energiafogyasztás és energiaköltségek egy jelentős hányadát teheti ki, ezért érdemes megvizsgálni, hogy a területen hogyan is érhetőek el megtakarítások.

Egy szinte instant megoldásként kínálkozik az okos világítás, egy olyan technológia, ami számszerűsíthető költség- és energiafogyasztás-csökkentést tesz elérhetővé.

Az automatizáláson alapuló technológiával biztosítható, hogy csak ott legyen megvilágítás, ahol és amikor arra ténylegesen szükség van. A megoldás teljesen szabályozhatóvá teszi a világítást, a fényerősséget és a színhőmérsékletet – melyek mindegyike befolyással bír a felhasznált energia mennyiségére. Automatizáltsága révén kizárja a világítás működtetéséből az emberi tényezőt, ezáltal nullára csökkentve annak valószínűségét, hogy a dolgozók véletlenül felkapcsolva hagyják a világítást.

Az okos rendszerek többségét nem nehezebb implementálni, mint a normál világítótesteket és kapcsolókat. Irányításuk egy felhőben futó szoftveren, illetve Bluetooth- és wifi-kapcsolaton alapul, ezért nincs szükség vezetékek elhelyezésére.

Csak a fantáziánk szab határt

A piacon elérhető számtalan okos megoldással elérhető például a hálózatba kapcsolt világítótestek csoportokba rendezése és különböző időrend szerinti működtetése. Beállítható például, hogy a világítás magától kapcsoljon fel a munkanap kezdetén vagy hogy a színhőmérséklet emelkedjen késő délután, mikor a természetes fény mennyisége csökkenőbe vált.

Ez azonban még nagyon nem minden, ugyanis az okos rendszereket távolról is lehet működtetni, illetve beprogramozhatóak, hogy reagáljanak mozgásra vagy hangra – utóbbihoz kapcsolódik, hogy akár olyan rendszerekkel is integrálhatóak, mint az Alexa.

Nem szabad megfeledkezni továbbá azokról a rendszerekről sem, amik a természetes fény függvényében szabályozzák a mesterséges világítást, ezáltal csökkentve az energiafogyasztást.

Azonban a világítást csupán mozgásérzékelőkkel kombinálva is jelentős energiamegtakarítás realizálható. A Carbon Trust kibocsátáscsökkentési intézkedések implementálását segítő nemzetközi szervezet becslése szerint csupán azzal, hogy a lámpák automatikusan lekapcsolódnak, mikor senki nincs a helyiségben, 40 százalékkal csökkenthető a világítás energiafogyasztása.

És persze ott van a LED

Hogy az okos világítási rendszerekben rejlő potenciált teljes mértékben kiaknázhassuk, érdemes megfontolni a LED fényforrások használatát – írja a Warehouse & Logistics News. A LED rendkívül energiatakarékos és a The Climate Group becslése szerint a már meglévő fényforrások LED-es világításra cserélésével több mint 1400 millió tonna szén-dioxid lenne megtakarítható évente.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink