Szolgáltatók Növekedési pályán a görög gazdaság

Növekedési pályán a görög gazdaság

MTI | 2015.02.13 15:54

Növekedési pályán a görög gazdaság

Hat év recesszió után növekedésnek indult Görögország gazdasága tavaly, bár a negyedik negyedévben enyhén visszaesett az előző negyedévhez képest.

A görög statisztikai hivatal pénteken közzétett jelentése szerint tavaly szezonális kiigazítással 0,8 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) 2013-hoz viszonyítva. A tavalyi negyedik negyedévben 1,7 százalékkal bővült a gazdaság éves összehasonlításban, az előző negyedévhez képest viszont 0,2 százalékkal csökkent.

Az év végi visszaesés valószínűleg azzal van összefüggésben, hogy december elején elkezdődött a választási kampány, ami néhány szektorban bizonytalanságot okozott. Antonisz Szamarasz akkori miniszterelnök meglepetésre előre hozta az elnökválasztást, amelynek kudarca miatt január 25-én előre hozott parlamenti választást kellett tartani. Szamarasz megbukott és át kellett adnia a kormányzást a Radikális Baloldal Koalícióját (Sziriza) vezető Alekszisz Ciprasznak.

A tavalyi költségvetés 0,6 százalékos, az idei pedig 2,9 százalékos gazdasági növekedésre alapozva készült.

A tavalyi kedvező eredményt elsősorban a turizmus fellendülésének köszönheti Görögország: 15-20 százalékkal több turista töltötte vakációját a dél-európai országban. Ugyanakkor a görög áruexport meglehetősen középszerű eredményeket könyvelhetett el.

A 2008 végén kirobbant válság és a mély recesszió hat éve alatt a görög GDP negyedével zsugorodott. A gazdasági növekedés tavaly a második negyedévben indult meg, akkor 0,4, a következő negyedévben pedig 1,6 százalékkal nőtt a hazai össztermék éves összevetésben.

Kiemelt Partnereink