Szolgáltatók Nem a víztől lesz drága egy autómosó üzemeltetése

Nem a víztől lesz drága egy autómosó üzemeltetése

Pörge Béla | 2024.04.02 07:22

Nem a víztől lesz drága egy autómosó üzemeltetése

Fotó: Szammer Nikolett

Egyre fontosabb az energiahatékonyság az autómosásban is, de nem a víz a legfőbb költsége egy mosónak. Nem érdemes sem a mosószeren, sem a karbantartáson spórolni – árulta el Forró Péter, a Kvalix Automatika Kft. és a Kvaliwash Autómosógyártó Kft. ügyvezető igazgatója az autopro.hu-nak adott interjúban.

- Már hatszáznál is több Kvaliwash autómosóállást találni az országban. Meddig terveznek bővülni?

- A növekedési terveink elsősorban az exportról szólnak, szeretnénk több külföldi piacot kiszolgálni. Ehhez az új termékcsaládunk bevezetésére várunk, a külföldi terjeszkedést már az újdonságokkal együtt fogjuk elkezdeni.

A külföldi nyitásunk eddig leginkább látható jele az volt, hogy tavaly ősszel részt vettünk Amszterdamban a Car Wash Show Europe nevű rendezvényen, ami Európában az autómosó szakma legnagyobb olyan tematikus kiállítása, ami dedikáltan csak az autómosókról szól.

- Milyen fejlesztéseket hoz magával a Kvaliwash új termékcsaládja?

- Első lépésben a jól látható módosításokra koncentráltunk, vagyis a felhasználók által látható berendezéseket újítottuk meg. A mosóállások vezérlőszekrényeinek és a forgókarjainak cseréjével kezdtük a megújulást, a tavaly meghirdetett programunk sikeresnek bizonyult, száznál is több ilyen szekrényt telepítettünk, és még folyamatban is vannak ilyen projektjeink. Fontos, hogy a minőségi mosás mellé vonzó külső is társuljon az autómosókon.

A külső megújulást természetesen követi a gépház tartalmának fejlesztése is. Ennek talán a legfontosabb eleme a funkcióbővülés mellett a frekvenciaváltós hajtás lesz, aminek köszönhetően kevesebb villamosáramra lesz szüksége a magasnyomású mosóinknak.

Fotó: Szammer Nikolett

Az új mosóberendezések mind modulárisak, így például a fizetőmodulok is cserélhetők bennük, később tehát könnyen bővíthető a mosón a fizetési lehetőségek tárháza. Minden egységen négy féle fizetőeszköz használata lehetséges: az érmés és a kártyás fizetési lehetőség mellett van kulcsolvasó a törzsvendégek számára, valamint hagytunk helyet egy negyedik, akár még nem is létező, de esetleg gyorsan elterjedő mód számára. Vannak olyan ügyfeleink is, akiknek bankjegyolvasót telepítünk.

- Az energiahatékonyság kulcskérdéssé vált az utóbbi években. Milyen lépéseket tesz a területen a Kvaliwash?

- A mosóink a konkurenciához képest energiahatékonyan működnek, nyolc liter vizet se használnak percenként, míg a konkurensek nagyjából kétszer ennyi vízzel dolgoznak. Minden a fúvókán múlik, ez nagyban befolyásolja, hogy mennyi víz jön ki a mosóból. Az egyébként nem igaz, hogy a több víz hatékonyabb vagy látványosabb mosást eredményezne – egy jó mosáshoz megfelelő hőmérsékletű és nyomású víz, valamint jó minőségű mosószer szükséges.

Talán meglepő lehet, de egy autómosónál nem a víz, hanem a gáz jelenti a legnagyobb fogyóanyag költséget, a második a vegyszer, utána jön a víz és az áram. Ennek oka, hogy a mosás melegvízzel történik, vagyis a vizet fel kell melegíteni – értelemszerűen a kevesebb vízhez kevesebb gázra van szükség, így a percenkénti nyolc liter víz használata duplán hatékony megoldás.

Napkollektorokat csak az ügyfél kifejezett kérésére építünk be a mosókhoz, a kínálatunkban ez a megoldás nem szerepel, ugyanis hajlamosak túlmelegedni az ilyen eszközök abban az esetben, ha nem folyamatos a mosó használata és egy idő után nem tud a rendszer több hőt átvenni. Ezért mi egyszerűbb megoldást javaslunk: fekete KPE-csöveket tekercselünk fel, ezen keresztül vezetjük át a mosóvizet. Ez tavasztól őszig működőképes, és ebben az időszakban akár 70 százalékos megtakarítást is hozhat az energiafelhasználásban az ügyfeleknek.

- Milyen termék- és szolgáltatáselőnyökkel tűnik ki a vállalat versenytársai közül az autómosó piacon? Ha valaki autómosó-beruházásba kezdene hazánkban, mi lenne az a néhány érv, ami miatt Kvaliwash mosó telepítését javasolná?

- A már említett energiahatékonysági előnyökön túl a karbantartást emelném ki. Egy autómosó üzemeltetése karbantartásigényes feladat, ezért fontos figyelni, hogy az adott gyártó vagy forgalmazó mekkora gépparkkal rendelkezik. Ha valakinek nincs elegendő mosója, annak vélhetően nincs megfelelő szervizes kiszolgálása sem, ami komoly hátrányt jelenthet. Jelentős bevételkiesést okoz akár egy-két nap leállás is egy mosó életében, nem beszélve a csalódott, hoppon maradó ügyfelekről.

A Kvaliwash óriási versenyelőnye a komoly szervizcsapata. Gyártóként országos lefedettséggel és páratlan méretű alkatrészbázissal rendelkezünk. A mosóink ráadásul karbantartói szempontokat figyelembe véve lettek kialakítva: minden alkatrész könnyen elérhető, a mosók működése jól átlátható. Szintén üzemeltetési és karbantartási szempontokból telepítünk kizárólag gépházas mosókat, szekrényes mosókat nem. Egy jól üzemeltett Kvaliwash-mosó esetében az ügyfeleknek azt szoktuk mondani, hogy a bevétel hét százaléka körüli aránnyal számoljon a karbantartási költségek esetében.

Forró Péter, a Kvalix Automatika Kft. és a Kvaliwash Autómosógyártó Kft. ügyvezető igazgatója

Forró Péter, a Kvalix Automatika Kft. és a Kvaliwash Autómosógyártó Kft. ügyvezető igazgatója | Fotó: Kvaliwash


A legjobb visszajelzés talán az, hogy ötven százalékot közelíti azok aránya, akik egy Kvaliwash-mosó megvásárlása után újabb beruházás mellett döntenek, és ők jellemzően ismét minket választanak. Egy mosó sikerességét egyébként elsősorban nem a technológia, hanem az üzemeltető határozza meg – természetesen számít a technológia, főleg a karbantartás, de alapvetően az üzemeltető szemléletmódja határozza meg a sikerességet – ha valaki spórol a mosószeren, a víz hőfokán vagy akár a karbantartáson, az hamar visszaüthet, különösen a mostanra már erősen kompetitív környezetben.

- Felhasználói szempontokat nézve miben nyilvánulnak meg a Kvaliwash előnyei?

- Elsősorban kényelmi szempontokat tudok kiemelni: nálunk nincsenek pisztolyos lándzsák, azaz nincs forgatónyomaték a lándzsán. Emiatt sokkal könnyebb kezelni a mosók lándzsáit. Hiszünk abban, hogy két funkció – a mosás és az öblítés – bőségesen elegendő egy hatékony autómosáshoz. A kétgombos működtetést számos ügyfelünk kéri, egyszerűsége miatt sokan kedvelik ezt a megoldást.

Ugyanakkor van egy felhasználói kör, aki a mosást rekreációs tevékenységnek tekinti és úgy érzi, hogy a több gomb hatékonyabb mosást eredményezhet. Ugyanez a kör szereti a hab használatát, mi pedig szeretnénk nyitni feléjük is, a piaccal nem mehetünk szembe, így az új fejlesztéseink között a hab is szerepel. Megjegyzem, hogy a habnak az autómosás esetében minimális hatása van, akkor lehetne gyakorlati értelme, ha hosszú ideig állni hagynák a habot az autón, ez azonban üzemeltetői szempontból káros, hiszen lassabban kerülhet sorra a következő vevő és a felhasználók is a gyors mosásban érdekeltek.

- A Kvaliwash 2023-ban több kiállításon is megmutatta magát, részt vett az Automotive Hungary-n, AMTS-en és az említett amszterdami kiállításon. Milyen tapasztalatokat vontak le ezekből az eseményekből?

- Sokat nem várunk a kiállításoktól, így csalódni sem tudunk bennük – azonnali ügyfelet jellemzően nem foguk találni egy kiállításon, hosszú távon azonban lehet eredménye. Fontos viszont a találkozás az ügyfeleinkkel, illetve a cégnév megjelenítése, a márkaismeret erősítése. Idén is megyünk az Ipar Napjai kiállításra, és most zártuk az AMTS kiállítást, hasznosnak tartjuk ezeket a rendezvényeket.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink