Szolgáltatók Megérkezett az első új troli Szegedre

Megérkezett az első új troli Szegedre

autopro.hu/P.B. | 2024.03.06 15:26

Megérkezett az első új troli Szegedre

Fotó: SZKT

Az SZKT a 2020. novemberében megjelent a Zöld Busz Program keretében környezetkímélő, klímasemleges városi, elektromos meghajtású személyszállító járművek beszerzésére és kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítésére vonatkozó pályázati felhívás céljával összhangban – Szeged város támogatásával – négy darab trolibusz beszerzését határozta el.

A Szegedi Közlekedési Társaság az eredeti tervek szerint már 2023-ban forgalomba állította volna a négy új trolit, ám a járműveket gyártó SOR Libchavy s.r.o. csak késve tudta leszállítani azokat. Az első példány csak most, 2024. március ötödikén érkezett meg Szegedre – mint ismert, emiatt 2023 őszén Budapesten selejtezett Ikarus 280 GVM trolibuszok érkeztek az alföldi városba, átmeneti jelleggel, miután a legidősebb szegedi trolik - Škoda 15Tr-ek - fenntartása gazdaságosan már nem volt biztosítható.

Valamennyi SOR TNS 12 típusú jármű korszerű, energiatakarékos hajtásrendszerrel rendelkezik, akadálymentes alacsonypadlós kivitelű, rámpával ellátva a kerekesszékesek részére. A járművön 34 ülőhely és 43 állóhely található. A járművek tartozéka a légkondicionáló, a korszerű utastájékoztató berendezés, és a fedélzeti bankkártyás jegyautomata is – áll az SZKT közleményében.

A beszerzés az EKMR-ZBP-005/01/10 sz. projekt keretében a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség – állami költségvetésből nyújtott – támogatása mellett valósul meg. A támogatás értéke 577.461.000 forint, amelyhez Szeged Megyei Jogú Város 232.365.000 forint önrészt nyújt.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink