Szolgáltatók Megalakult a Nemzeti Autóbusz Beszerzési Bizottság

Megalakult a Nemzeti Autóbusz Beszerzési Bizottság

autopro.hu/G.I. | 2016.08.26 16:09

Megalakult a Nemzeti Autóbusz Beszerzési Bizottság

Miután a kormány döntött az azonos nevű stratégia megalkotásáról, következő lépésként felállított egyből kettő, kifejezetten a beszerzésekkel foglalkozó szervezetet.

A kormány célja a hazai közúti tömegközlekedés elöregedett járműparkjának magyar gyártású buszokkal történő megújítása, amelyet a közlekedési társaságokkal együttműködve, közös érdekek mentén kívánunk megvalósítani – emelte ki Varga Mihály a Nemzeti Autóbusz Beszerzési Bizottság alakuló ülésén. A tanácskozáson az M3 metró pótlását szolgáló buszok magyarországi gyártóktól történő beszerzésének lehetőségéről is tárgyaltak.

A Nemzeti Autóbusz Beszerzési Bizottság (NABB) feladata, hogy - a regionális közlekedési központokkal és a flottakezelő társaságokkal közösesen - előkészítse az iparpolitikai céloknak megfelelő autóbusz-beszerzéseket és egységesítse a magyar autóbuszipar fejlődését elősegítő beszerzési szempontokat. A szervezet elnöke a nemzetgazdasági miniszter.

A közösségi közlekedésben használt buszállomány átlagéletkora 14 év, 7000-ből hozzávetőleg 1000 busz 20 évnél többet futott. Varga Mihály szerint az a cél, hogy 2020-ra ez az időtartam 10 évre csökkenjen. Hozzátette: ezt többségében hazai gyártású buszokkal kívánják megvalósítani, mert ez segíti a magyar gazdaság növekedését és a munkahelyek számának további emelését.

A NABB munkáját a Nemzeti Autóbusz Beszerzési Munkacsoport segíti, amelynek elnöke a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára. A Munkacsoport feladata a NABB által tárgyalandó ajánlások, javaslatok előkészítése. A tervek szerint a NABB és a Munkacsoport szükség szerint, de évente legalább egyszer ülésezik majd. Tagjai a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős- és a vagyonpolitikáért felelős államtitkára, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős-, illetve az államháztartásért felelős államtitkára. A bizottság ülésére állandó meghívást kapott Budapest főpolgármestere és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója.

Kiemelt Partnereink