Szolgáltatók Magyar megoldás is véd a parkolóházi tüzektől

Magyar megoldás is véd a parkolóházi tüzektől

Pörge Béla | 2024.01.25 16:17

Magyar megoldás is véd a parkolóházi tüzektől

Fotó: Pixabay

Az elektromos autók akkumulátorainak tűzvédelme egy új kihívást jelent, különösen, ha a tűz esetleg egy nagy méretű parkolóházban üti fel a fejét. Ahogy egyre jobban terjednek az e-autók, úgy egyre nő ez a kihívás, de szerencsére vannak rá megoldások.

Az egyik legnagyobb félelem az elektromos autók kapcsán a tűz. Bár az elektromos autók kisebb eséllyel kapnak lángra, mint a hagyományos hajtású társaik, ha megtörténik a baj, az sokkal nagyobb - az e-autók akkumulátorainak tüze kémiai energiát szabadít fel, ami a hőmérséklet gyors emelkedését, úgynevezett „hőmegfutást” okoz. Ez az akkumulátor elektrolitgőzének robbanásszerű égését eredményezi, ami miatt a tűz könnyen átterjedhet a környező járművekre is. Ezért is jellemzően nehezebb és hosszabb ideig tart eloltani az e-autós tüzeket, mint a hagyományos autókban keletkezetteket, és tudnak akár strukturális kárt is okozni egy épületben.

2023-ban egy angliai eset mutatott rá, hogy milyen veszélyei lehetnek egy parkolóházban kigyulladó elektromos autónak. Fontos tehát a megfelelő védekezés. Erre alkalmas lehet a Siemens rendszere, amit az autopro.hu a napokban mutatott be. Akadnak azonban más megoldások, akár magyar fejlesztésűek is, amik a segítségünkre lehetnek!

Előzzük meg a bajt!

A 2017-ben alapított fiREG digitális tűzvédelemmel foglalkozik, és mint azt Fekete Attila, a cég fejlesztési vezetője lapunknak elárulta, parkolóházakban is alkalmazzák a digitális tűzvédelmi megoldásokat.

„Már nagyon sok ismert hazai parkolóházban használják az elektronikusan vezetett naplózást. Egyre több úgynevezett létesítményüzemeltető vállalat ismeri fel, hogy a tűzbiztonság színvonalának emeléséhez kitűnő lehetőség a digitalizáció ilyen irányú térhódítása is” – válaszolta kérdésünkre Fekete Attila, aki felhívta a figyelmet a karbantartás fontosságára is:

„a tűzvédelmi berendezések ellenőrzésének, karbantartásának elvégzése kiemelten fontos lehet egy-egy veszélyhelyzet kialakulásakor. Meglehetősen kellemetlen, ha egy nem működő tűzvédelmi berendezéstől várjuk el kulcsfontosságú funkció ellátását. Hogy egyszerű példát mondjak: felcsapnak a lángok egy szeméttárolóban és a közelében elhelyezett porral oltó berendezés ellenőrzésének elmaradása okán az éppen működésképtelen. Ezzel nem csak, hogy a tűz terjedését nem tudjuk megakadályozni, de az ellenőrzés és annak dokumentáltságának hiánya okot adhat a biztosítónak a nemfizetésre is” – magyarázza.

A papír nem bír el annyit, mint a digitalizált megoldásuk

Fekete Attila szerint mindenki érdeke, hogy rendben legyenek a kritikus helyzetben anyagi és akár személyi kártól minket megóvó eszközök. Mint mondja, az elektronikus naplózás nagy előnye, hogy egyszerűbbé és átláthatóbbá teszi az eszközök ellenőrzését.

„Több, mint 400 EHS-vezetővel, tűzvédelmi vezetővel készített interjúnk alapján elmondható, hogy bár a felelősök törekszenek, hogy mind a karbantartások, mind azok dokumentálása megfelelő legyen, a papíron vagy egyszerű táblázatokban vezetett adatok óriási manuális munkával tudják hozni azt a színvonalat, amit egy korszerű, digitális megoldás minimális ráfordítással” – fogalmazott.

Elviekben együtt is működhet a két megoldás

A Siemens ötletével kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy vajon a fiREG megoldásaival együtt is alkalmazható-e. Nos, ilyen konkrét együttműködésről egyelőre nem tudni, de elvben működhet a dolog.

„Egyre több olyan megkeresés érkezik, amikor gép és gép közti kommunikációt kell megvalósítani vagy egyik rendszerből minél egyszerűbben egy másikba adatot juttatni. Erre példaképp említeném a beépített tűzjelző berendezések naplózását. Itt azt érdemes tudni, hogy egy jelző berendezés elemeinek, érzékelőinek (mely akár több 100, több 1000 darab lehet egy-egy ingatlanban, gyárban) 50 százalékát félévente ellenőrizni kell, majd a következő félévben az újabb 50 százalékukat is. Ezek a jelzőközpontok már digitális berendezések és könnyen kinyerhető belőlük az az információ, hogy ma éppen hány db és mely elemeit ellenőrizte a karbantartó. Ez az adatcsomag a fiREG-be importálva látványosan pontos és követhető elektronikus napló formájában jelenik meg, azaz a tűzjelző berendezés karbantartásának eredményéből végtelenül egyszerűen készül a hatóságok által is elfogadott, papírmentes, minden korábbinál pontosabb napló, minimális ráfordítással” – árulta el a fejlesztési vezető.

A fiREG hazai fejlesztésű rendszere mindenkor megfelel a vonatkozó jogszabályi követelményeknek. Ami azt is jelenti, hogy a szoftverrel készíthető elektronikus naplók bemutathatók ellenőrzések során, természetesen nyomtatás nélkül, elektronikus hitelesítéssel.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink